Wat je echt verwent, is een stevig dividend

'Weet u wat het enige is dat mij echt plezier doet? Dat is mijn dividenden zien binnenstromen.' De uitspraak komt van John D. Rockefeller. De legendarische kapitalist werkte zich op van kleine boekhouder tot 's werelds eerste dollarmiljardair. Via Standard Oil controleerde hij begin vorige eeuw 2 procent van de Amerikaanse economie, wat van hem de allerrijkste mens van de moderne geschiedenis maakt, stelt het blad Forbes. Rockefellers fortuin zou vandaag overeenkomen met 350 miljard dollar. Als u bij Esso tankt, kunt u nog eens aan hem denken, want die naam komt van de letters S-O (Standard Oil).

Rockefeller besefte de kracht van dividenden om je rijkdom te laten groeien. De verzekeraar Allianz rekende uit dat de voorbije 40 jaar 40 procent van het rendement op de beurs voortvloeide uit de winstuitkeringen van bedrijven. Zegswijzen over dividenden zijn er alom. In de beursklepper 'The Theory of Investment Value' uit 1938 schreef John Burr Williams al: 'Een koe voor haar melk, een kip voor haar eieren en een aandeel voor zijn dividend, verdorie!' De acteur Clark Gable merkte zelfs op dat 'het een extra dividend vormt als je de vrouw op wie je verliefd wordt, ook leuk vindt'. Denk daar maar eens over na als u volgende week Valentijn viert.

Nu het resultatenseizoen volop is losgebarsten, kijken we met meer dan gewone belangstelling naar het dividendlijntje in de persberichten. Het plaatje ziet er gunstig uit. Behalve enkele schaarse uitzonderingen laten de meeste bedrijven hun aandeelhouders van een gullere coupon genieten. Aangezien bedrijven niet graag in hun dividend snijden, vormt dat een bewijs van vertrouwen in de toekomst en wijst het op solide balansen. Het dividendrendement van de Bel20 ligt op 3,88 procent bruto. Na afhouding van de - alweer verhoogde - roerende voorheffing van 30 procent blijft daar netto 2,72 procent van over.

From Orange with Love

Orange Belgium (+3,1, 21,65 euro) keert voor het eerst sinds 2013, toen het nog Mobistar heette, weer een dividend uit. Met een halve euro belandt het nettorendement op 1,61 procent. Zo'n hervatting van de coupon is vaak een goed teken. Sinds Roularta (stabiel op 27,51 euro) en Greenyard (+1,1%, 15,58 euro) vorig jaar aankondigden dat de beleggers weer een deeltje van de koek krijgen, stegen ze ruim 20 procent.

De coupon volgt op sterke cijfers. Orange zag de omzet licht toenemen. De bedrijfswinst klom 1,1 procent ondanks het wegvallen van de dikke roamingmarges. Intussen telt de telecomgroep meer dan 33.000 klanten voor internet en digitale televisie. Dat is sinds vorig jaar een nieuwe activiteit door de verplichte openstelling van de kabel. Orange plant een grote campagne om 'Love' uit te rollen, een bundel die tv, internet en telefonie omvat. Op termijn mikt het bedrijf op een tiende van de markt.

Het is goed dat er eindelijk wat meer concurrentie komt voor het duopolie van Telenet (+0,9%, 50,25 euro) en Proximus (+1,5%, 27,08 euro). Enige tijd geleden viel in mijn digitale brievenbus een mail van Telenet dat mijn abonnement vanaf deze maand 4,83 euro duurder wordt. Dat is een stijging van liefst 6,98 procent. Telenet gebruikt de inkomsten niet om een dividend te betalen - dat is er sinds het boekjaar 2013 niet - wel om zogezegd te investeren in capaciteit, en in Vlaamse series of films. Dat laatste hoeft wellicht niet voor iedereen.

Overschakelen naar Orange is echter geen optie. De website meldt: 'Om te profiteren van ons internet + tv-aanbod, heb je een Orange gsm-abonnement nodig.' Aangezien De Tijd zo vriendelijk is zijn journalisten een mobieltje ter beschikking te stellen van een andere provider om hun job uit te oefenen, zijn wij geen potentiële klanten. Net als wellicht tienduizenden anderen met een bedrijfs-gsm. Een rare strategie.

Ook KBC (-4,1%, 58,07 euro) hervatte de coupon. Onder druk van de boete die KBC dreigde te moeten betalen omdat de staatssteun nog niet terugbetaald was, keerde het over het boekjaar 2015 geen dividend uit. De coupon van 2,80 euro bruto vertegenwoordigt de helft van de winst, die hoger uitkwam dan verwacht. Toch hadden sommigen op een riantere coupon gerekend, aangezien KBC beloofde 'minstens' de helft van de winst uit te keren. Ook de komende jaren zegt KBC zich daaraan te zullen houden. Zo'n afgebakende dividendstrategie biedt de markt houvast. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Bij Ageas (-1,6%, 39,20 euro) is het plaatje omgekeerd. Daar valt de coupon mee, maar ontgoochelt de winst. De verzekeraar geeft pas woensdag gedetailleerde cijfers, maar waarschuwde al dat 'uitzonderlijke elementen' de winst met 137 miljoen euro uitholden. De belangrijkste zijn de kosten voor de sluiting van het kantoor in Glasgow, een wettelijke verplichting om meer reserves aan te leggen voor schadeletsels in het VK, en waardeverminderingen op beleggingen in Azië. Helaas is de verzekeraar daar niet voor verzekerd. Hij had sommige zaken zoals sluitingskosten toch wel beter kunnen inschatten.

Maar omdat die elementen niet elk jaar terugkomen, keert Ageas een stevige brutocoupon uit van 2,10 euro. Dat is 27 procent meer dan het jaar voordien. Voor u euforisch wordt: dit vormt niet de basis voor het dividend van dit boekjaar. Een deel, 40 cent, is uitzonderlijk omdat een afdeling in Hongkong met een stevige meerwaarde werd verkocht.

Het veiligst bent u als de dividenden gedekt worden door stevige en stijgende cashflows, zoals bij Melexis (+13,4%, 79,80 euro) en Barco (-1%, 80,16 euro). Bij banken is dat wispelturiger, al was 2016 een goed jaar. Dankzij hoger dan verwachte coupons bij BNP Paribas en Belfius int de Belgische staat minstens 65 miljoen euro meer dan begroot. Elke euro die de overheid niet bij de burgers moet halen, is winst voor ons. Dus, lang leve de dividenden!

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content