Werkgevers eisen 'snelle' belastingverlaging

De zes werkgeversorganisaties in ons land eisen in een gezamenlijk manifest een 'dringende' hervorming van de vennootschapsbelasting. Het nominale tarief moet zakken van 33,99 naar 22 procent, klinkt het.

Het VBO, Voka, Unizo, UCM, UWE en BECI publiceerden gisteren een gezamenlijk manifest. Daarin vragen ze de regering-Michel een verlaging van de vennootschapsbelasting, om investeringen en de jobcreatie in ons land aan te wakkeren.

De werkgevers vragen op zijn minst een verlaging van het nominale tarief van 33,99 procent naar het Europese gemiddelde van 22 procent. Het huidige tarief is 'niet langer aanvaardbaar om competitief te blijven'. Anders dreigen delokalisaties, luidt het in het manifest. 'Een daling van het nominale tarief en van het verlaagd tarief voor kleine ondernemingen is geen opportuniteit, maar een dringende en absolute noodzaak om een stijging van de groei te bewerkstelligen.'

Een bijkomend argument is de verdere daling van het Europese gemiddelde die er zit aan te komen. Verscheidene buurlanden en concurrerende landen hebben plannen of overwegen de vennootschapsbelasting nog te verlagen. Zo plant het Verenigd Koninkrijk een verlaging van de vennootschapsbelasting van 20 naar 17 procent. De verkozen Amerikaanse president Donald Trump beloofde om de vennootschapsbelasting te verlagen van 35 naar 15 procent.

De werkgevers waarschuwen: 'Verder uitstel of afstel van de broodnodige hervorming van de vennootschapsbelasting tast de rechtszekerheid en onze kostenpositie - essentieel voor het investeringsklimaat - verder aan.'

Met de oproep scharen het VBO en co. zich achter de oproep van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in ons land, AmCham. Die noemt een dringende fiscale hervorming voor het einde van het jaar 'essentieel' voor de Amerikaanse bedrijven in België. AmCham mikt op een verlaging naar 20 procent.

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werkt aan een verlaging van de vennootschapsbelasting naar 25 procent voor grote bedrijven en 20 procent voor kmo's. De regering heeft de hervorming evenwel uitgesteld.

Voor de werkgevers moet de hervorming van de vennootschapsbelasting 'prioritair' worden aangepakt, zegt VBO-gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans. 'Liever vandaag dan morgen. Er moet snel werk van worden gemaakt. Zo niet dreigen we onszelf uit de markt te prijzen. Grote internationale bedrijven verwachten snel duidelijkheid', waarschuwt hij.

'We zijn blij dat premier Michel het dossier naar zich toe heeft getrokken. Maar dit kan geen maanden meer aanslepen', besluit de VBO-topman.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content