Weyts koppelt redding Doel aan bouw Saeftinghedok

Doel wordt gered. Dat is de verrassende deal die Vlaams minister Ben Weyts heeft gesloten om de uitbreiding van de Antwerpse haven en de bouw van het Saeftinghedok mogelijk te maken.

Nadat de regering-Dewael zo'n tien jaar geleden Doel had opgegeven voor de bouw van het Deurganckdok, is het polderdorp helemaal verkommerd en verloederd geraakt. Het mag dan ook een verrassing worden genoemd dat Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) het polderdorp alsnog wil redden van de ondergang. De weinige huizen die nog niet zijn verkrot, worden gerenoveerd.

Dat is de deal die Weyts heeft gesloten met de actiegroep Doel2020, die zich niet meer zal verzetten tegen de verdere uitbreiding van de Antwerpse haven door de bouw van het Saeftinghedok. Dat moet garanderen dat de Antwerpse haven over zowat vijf jaar kan beschikken over een bijkomende capaciteit van 7 miljoen containers per jaar.

Het nieuwe Saeftingedok moet 3,2 miljoen containers kunnen verwerken. Er komt plaats voor nog eens 4 miljoen extra containers door de bouw van bijkomende kades langs het Waaslandkanaal, de verdieping van de Europaterminal en een nieuw dok ten noorden van de Zandvlietsluis.

In de zoektocht naar een scenario voor de geplande havenuitbreiding, waarvoor een brede consensus kan worden bereikt, voorzag Weyts eerder nog het verdwijnen van Doel. Daardoor dreigde de uitbreiding van de Antwerpse haven echter weer te verzanden in een ellenlange procedureslag.

Enkele jaren geleden slaagden Doel 2020 en de gemeente Beveren er nog in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor Linkeroever te doen vernietigen, waardoor Doel weer woongebied werd. Het polderdorp nu opnieuw als havengebied inkleuren, dreigde een nieuwe juridische uitputtingsslag teweeg te brengen.

Door Doel op de kaart te houden wordt volgens Weyts geen hypotheek gelegd op de verdere ontwikkeling van de haven. Al wordt in havenmiddens wel opgemerkt dat de ontwikkeling van het Saeftinghedok aan de noordkant met het behoud van Doel definitief van tafel is. Alleen de zuidkant zal worden ontwikkeld.

Er is nog een risico. Door het polderdorp Doel als woongebied te houden bestaat het gevaar dat er klacht wordt ingediend tegen de lawaaihinder van het op een steenworp afstand liggende Saeftinghedok, dat de klok rond en iedere dag van de week zou moeten draaien. Weyts wijst er wel op dat een brede groene buffer voorzien is.

De minister wil tegen oktober het voorkeurscenario voor de havenuitbreiding aan de Vlaamse regering voorleggen. 'Daarom probeer ik een zo breed mogelijk draagvlak voor een project te vinden.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect