Zuid-Afrika krijgt Zuma niet klein

De Zuid-Afrikanen moeten Jacob Zuma nog twee jaar gedogen. ©REUTERS

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma overleefde gisteren voor de negende keer een motie van wantrouwen. Daar is zijn partij, het ANC, op de lange termijn wellicht niet mee gediend.

Sommige politici lijken over negen levens te beschikken. Dat mag in het geval van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma letterlijk worden genomen. De man overleefde gisteren een negende motie van wantrouwen. Dat parlementsleden ditmaal voor het eerst anoniem konden stemmen, maakte het extra riskant voor de president.

Maar helaas voor zijn tegenstanders bleef Zuma nog eens overeind. De stemming, die pas maandag verrassend werd goedgekeurd door de voorzitter van het parlement, eindigde met 198 stemmen tegen het vertrek van Zuma, versus 177 voor.

Niets lijkt de omstreden Zuid-Afrikaanse president dus klein te krijgen. Want er bestaat nog maar weinig twijfel over dat Zuma zo corrupt is als wat. Met 20 miljoen euro belastinggeld pimpte hij zijn landgoed met een zwembad en een amfitheater. Na een rondje armworstelen met het constitutioneel hof betaalde Zuma amper een half miljoen terug. Er is ook de schimmige relatie met de Indiase broers Gupta, die een miljardenconglomeraat runnen in Zuid-Afrika. Zij zouden met hun politieke invloed zelfs ministerbenoemingen sturen.

Wie denkt dat Zuma die zondes met economische successen kan verdoezelen, heeft het ook mis. Sinds 2011, twee jaar na het aantreden van de president, is de Zuid-Afrikaanse economie er jaar na jaar op achteruitgegaan. Terwijl het bnp in 2011 nog met 3,3 procent groeide, was dat in 2016 nog amper 0,3 procent. Sinds begin dit jaar zit het land zelfs officieel in een recessie.

Te midden van die malaise ontsloeg Zuma ook zijn financiënminister Pravin Gordhan. Die was zowat het enige gerespecteerde lid van zijn regering. Na het ontslag gaven de ratingbureaus Fitch en S&P Zuid-Afrika de 'rommel'-status.

Vraag is wat het aanblijven van Zuma betekent voor zijn partij, het ANC. Die is sinds het einde van de apartheid in 1990 de dominante partij in het Afrikaanse land. Maar samen met Zuma moet ook de partij aan populariteit inboeten. Bij lokale verkiezingen vorig jaar slikte het ANC al eens forse verliezen. Dat Zuma kan blijven, is op de lange termijn dus niet per se een goede zaak voor de partij. Enkele tientallen ANC'ers keerden zich gisteren om die reden tegen hun leider in de vertrouwensstemming.

In 2019 zijn het algemene verkiezingen in Zuid-Afrika. Zuma's mandaat eindigt dan in elk geval. Zelf hoopt hij zijn ex-vrouw Nkosazana Dlamini naar voren te schuiven. Maar ook de Democratische Alliantie (DA), de belangrijkste oppositiepartij, hoopt te scoren. Als Zuma de schandalen voort opstapelt, zou dat weleens kunnen lukken.

Tenzij een tiende motie van wantrouwen hem eerder de das omdoet, zal Zuid-Afrika de beruchte president nog twee jaar moeten gedogen. Ook de munt van het land reageerde gisteren pessimistisch op dat vooruitzicht. Maandag had de rand nog een vreugdesprong gemaakt toen het nieuws over de stemming bekend was geraakt. Gisterenavond volgde de duik naar beneden.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect