ABVV stelt eisen voor interprofessioneel overleg

De socialistische vakbond ABVV eist meer soepelheid rond de bevriezing van de lonen in ruil voor deelname aan het interprofessioneel overleg.

Vakbond ABVV zal niet deelnemen aan de bespreking van een nieuw interprofessioneel akkoord als er geen onderhandelingsmarge is rond de salarissen. Dat verklaarde Anne Demelenne, de Franstalige topvrouw van ABVV, in 'Mise au Point' op RTBF.

De vakbonden zullen bij het volgende interprofessioneel overleg weinig onderhandelingsruimte hebben. In het begrotingsakkoord is immers ingeschreven dat de lonen de komende jaren niet boven de index mogen stijgen, om zo onze loonhandicap ten opzichte van de buurlanden weg te werken tegen 2018. Vicepremiers Laurette Onkelinx en Joëlle Milquet riepen de sociale partners zondag op de beslissingen van de regering te concretiseren.

De werkgeversorganisaties lieten verstaan dat de maatregel volgens hen een eerste stap in de goede richting is. Karel Van Eetvelt, topman van Unizo, wil nog verder gaan op de ingeslagen weg en pleitte voor een ‘economische shock’. In sommige sectoren moet het volgens hem mogelijk zijn het aantal werkuren te verhogen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect