Alzheimer voorspellen met een foto van het oog

Onze ogen zijn een spiegel van ons lichaam. Door te kijken naar het netvlies kunnen artsen niet alleen het risico op hart- en vaatziekten op- sporen, maar ook hersenziekten zoals alzheimer voorspellen.

Het klinkt te simpel om waar te zijn, en toch: de arts neemt een foto van ons oog, onderzoekt de vertakkingen en de vernauwingen van de bloedvaten op het netvlies, en krijgt zo een beeld van de mogelijke chronische ziektes die ons kunnen overvallen.

'Als iemand het risico op een beroerte loopt, zijn de bloedvaten veel nauwer. Dat kunnen we meten op een digitale foto. Zo kunnen we vijf à tien jaar op voorhand voorspellen of iemand kans loopt op een beroerte', zegt Patrick De Boever van de VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek.

Onlangs kwamen de wetenschapper en zijn team bovendien tot het besef dat ook hersenziektes te herkennen zijn in het netvlies, omdat ze zich aankondigen volgens specifieke kenmerken op het oog. Meteen rees de vraag of het oog alzheimer kan voorspellen.

'Om dat te beantwoorden, beginnen we een studie samen met het UZ Leuven. Op 100 à 200 mensen, al is dat nog niet helemaal afgebakend. Via een hersenscan zullen we mensen selecteren met een verhoogd risico op alzheimer. De plaques in hun hersenen zullen daarop wijzen. We gaan die mensen dan vier jaar volgen en met onze software geregeld hun bloedvaten in het netvlies meten', duidt De Boever. Zijn droom is alzheimer te voorspellen nog voor de symptomen van de ziekte optreden.

Hoe werkt de software, IFlexis gedoopt en uit te spreken als 'eye-flexis', precies? De onderzoekers ontwikkelden een toestel dat sterk gelijkt op de apparatuur die je bij de oogarts aantreft. Ook hier moet je je kin op een steuntje leggen en moet je recht in de lens van een digitale camera kijken. Door een flitsend licht wordt een foto genomen dwars door het oog. Van het netvlies dus. Op de foto is een perfect beeld te zien van de bloedvaten en de gele vlek, de optische zenuw die ons oog met onze hersenen verbindt. En ook van het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van het oog. Door die structuren met de computer te meten, kan de gezondheid van het lichaam worden ingeschat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect