Amerikaans regisseur Sidney Lumet overleden

Sidney Lumet op het filmfestival van Deauville in september 2007. (foto EPA/Luc Skeudener)

In New York is zaterdag de Amerikaanse regisseur Sidney Lumet overleden. Dat meldt The New York Times. Lumet is regisseur van klassiekers als "12 Angry Men" uit 1957 en "Dog Day Afternoon" uit 1975. Hij werd 86 jaar en overleed aan de gevolgen van kanker.

Lumet werd in 1924 geboren in Philadelphia. Hij begon zijn carrière als acteur en werd later regisseur. Het rechtbankdrama"12 Angry Men" was zijn filmdebuut.

In de jaren 70 behaalde Lumet zijn grootste successen met films als "Serpico" uit 1972, met ondermeer Al Pacino, en "Murder on the Orient Express" uit 1974, met Ingrid Bergman. Hij is vooral gekend voor zijn thriller "Dog Day Afternoon", met Al Pacino als bankovervaller. Een andere klassieker van Lumet was "Network" uit 1976, de profetische aanval op de massamedia, met Faye Dunaway.

Geweten

Lumet verkoos de straten van New York boven de studio's van Hollywood. 'Het doel van alle films is om mensen te ontspannen,' schreef Lumet ooit. 'Maar de films waarin ik geloof gaan een stap verder. Zij dwingen de kijker om een of ander facet van zijn geweten te onderzoeken.'

Zijn beste films onderzoeken de gevolgen van vooroordelen, corruptie en verraad, maar bezingen ook moedige daden van individuen. Zo gaat "12 Angry Men" over een proces waarin een moedig jurylid, gespeeld door Henry Fonda, de anderen kan overtuigen dat de beschuldigde van moord in feite onschuldig is.

Troostprijs

De satire "Network" gaat dan weer over een televisiepresentator die zijn afbrokkelende carrière nieuw leven inblaast door op het scherm tirades af te steken tegen de schijnheiligheid van de Amerikaanse maatschappij. De film won 4 Oscars.

Ondanks al zijn successen kreeg Lumet zelf nooit een Oscar. In februari 2005 kreeg hij wel een Oscar voor zijn levenswerk. De krant The New York Times noemde het 'een troostprijs voor een leven zonder waardering.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect