Analisten geloven in KBC en Ahold Delhaize

De Brusselse beurs kende gisteren een klein verlies, in lijn met de rest van Europa. Ahold Delhaize herstelde verder van de klappen. KBC kon een hoger koersdoel niet verzilveren.

De Bel20 sloot gisteren 0,25 procent lager op 3.843,76 punten, de vierde verliesdag op rij. De druk kwam vooral van de biergroep AB InBev (-1,2%, 100,95 euro). Het beurshuis Stifel Financial verlaagde het advies van de Nederlandse concurrent Heineken van 'kopen' naar 'houden' en dat straalde op de hele sector af.

ABN Amro is de opvolging van Ageas (-0,7%, 35,30 euro) gestart, maar zonder veel enthousiasme. De verzekeraar krijgt een 'houden'-advies en een koersdoel van 39,50 euro opgeplakt.

Ook KBC ontsnapte niet aan een verlies (-0,4%, 63,38 euro). Degroof Petercam heeft zijn koersdoel voor de bank- en verzekeringsgroep opgekrikt van 58 naar 66 euro. Volgens analist Bart Jooris verdient KBC een kleine premie tegenover zijn sectorgenoten, wegens het hoge rendement op eigen vermogen en het conservatieve kapitaalbeleid.

Colruyt (+1%, 44,29 euro) ging weer de goede kant op. De eigenzinnige retailer verloor in twee sessies bijna 8 procent nadat zijn jaarresultaten lager waren uitgekomen dan verwacht. Vooral de jaar na jaar dalende operationele winstmarge ligt beleggers en analisten op de maag. De groep sloot boven het nieuwe koersdoel van KBC Securities-analist Alan Vandenberghe. Hij mikt nu op 42 euro in plaats van 45 euro. In vergelijking met andere Europese retailers noteert Colruyt tegen aanzienlijk hogere multiples, merkt hij op. In de huidige omstandigheden - met toegenomen concurrentiedruk terwijl Colruyt vasthoudt aan zijn laagsteprijzenstrategie - vindt hij die premie overdreven. Hij handhaaft zijn 'afbouwen'-advies.

Nog in de retailsector won Ahold Delhaize 3,7 procent tot 17,09 euro. De Nederlands-Belgische retailer kreeg vorige week een klap van 13 procent na een winstwaarschuwing van sectorgenoot Kroger en de overname van Whole Food Markets door Amazon. Na die scherpe koersval herhaalt Matthias Maenhaut, analist van ING, zijn 'koop'-advies voor Ahold Delhaize. In de koers is rekening gehouden met een halvering van de brutowinst (ebitda) die in de VS wordt gerealiseerd in de periode 2018-2025. Dat is overdreven, vindt hij. Hij verlaagt niettemin zijn koersdoel van 26 tot 21 euro. Maenhaut verwacht dat de intrede van Amazon in de Amerikaanse voedingsretailsector het startschot betekent van een nieuwe consolidatieronde waar Ahold Delhaize ook een rol kan in spelen.

Nyrstar won donderdag al 2 procent en ging nog eens 4,3 procent hoger tot 5,36 euro. De zinkgroep profiteerde verder van het nieuws dat Glencore een handje gaat toesteken bij de opstart van de verbouwde fabriek in Port Pirie. Nyrstar mag technologie van Glencore gebruiken en het personeel zal ook een opleiding krijgen in Kazachstan bij Kazzinc, waar er enkele jaren geleden een gelijkaardig project was.

Exmar steeg 0,6 procent tot 4,01 euro. De specialist in het maritiem vervoer en de behandeling van gassen had donderdag een informatieve vergadering met de houders van een obligatie van 1 miljard Noorse kronen. Exmar wil die obligatie met twee jaar verlengen en een fors hogere rente bieden. De vergadering was vooral technisch en is volgens financieel directeur Miguel de Potter goed verlopen. De eigenlijke stemming over de verlenging van de obligatie vindt dinsdag plaats.

De obligatie-uitgifte van de vastgoedspecialist VGP (+0,9%) werd al na één dag afgesloten omdat het beoogde maximum van 75 miljoen euro werd opgehaald. Er was ruim 3,5 keer meer vraag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect