B-Hive stuurt banken op Erasmus

De Belgische fintechbroeikas B-Hive gaat samen met de bankenconsultant Projective partners zoeken in het buitenland. 'Belgische banken moeten sneller digitale projecten kunnen ontwikkelen zonder angst dat de concurrentie hun ideeën steelt.'

B-Hive, het geesteskind van de techentrepreneurs Jürgen Ingels en Wim De Waele, geldt als een van de invloedrijkste centra waar start-ups in de financiële wereld zich kunnen ontwikkelen.

Daarbij krijgen ze de steun van de traditionele spelers in de branche. Intussen heeft B-Hive zo'n veertig structurele partners rond zich verzameld, waaronder de vier grootbanken Belfius, ING België, KBC en BNP Paribas Fortis.

Nu schakelt B-Hive een versnelling hoger in zijn expansie. Het platform haalt Projective aan boord als structurele partner, de bankenconsultant rond de fintechpionier Stefan Dierckx.

Projective profileert zich als een soort digitale coach voor financiële instellingen die hun IT-systemen moeten aanpassen aan de strengere regelgeving. De groep heeft kantoren in Brussel, Londen, Frankfurt, Parijs en Amsterdam maar heeft zowat over de hele wereld klanten.

Dankzij de knowhow en het internationale netwerk van Projective hoopt B-Hive tegen eind 2019 vijf internationale banken en vijftig nieuwe fintechspelers aan zich te binden. 'B-Hive heeft op korte tijd al heel wat mooie projecten op poten gezet', legt Dierckx de nieuwe zet uit.

'Maar het ging dan vaak om meer algemene thema's, zoals de strengere regelgeving voor de sector of cybersecurity. Als het om de ontwikkeling van nieuwe diensten gaat, blijkt de wisselwerking veel kleiner. Daarvoor is de concurrentie tussen de banken nog te groot. Niemand heeft zin om zijn innovatieve ideeën zomaar met iemand anders te delen.'

Door partnerships te sluiten met banken en fintechspelers die (nog) niet actief zijn in België, kan je dat probleem verhelpen, meent Dierckx. 'Er staan al een grote Nederlandse en een grote Franse bank op het punt toe te treden. Ook in het buitenland hebben die financiële instellingen studio's waar ze innovatieve diensten uittesten. Het is de bedoeling dat we voor de banken die bij B-Hive zijn aangesloten tweedaagses organiseren waarbij zo'n vijf internationale instellingen telkens tonen wat hun meest beloftevolle ontwikkelingen zijn.'

Dankzij zo'n fintechbijscholing in het buitenland - vergelijkbaar met het Europese uitwisselingsprogramma voor studenten Erasmus - kunnen banken sneller beloftevolle initiatieven ontdekken, klinkt het.

'Zoiets in België op touw zetten heeft geen zin. Iedereen zou vrezen dat hij zijn keukengeheimen prijsgeeft. Bovendien kunnen zo'n projecten ook helpen om meer fintechondernemingen te ontdekken. Hoe meer je zulke starters op de radar hebt staan, hoe makkelijker het wordt nieuwe samenwerkingen te beginnen en in te spelen op nieuwe trends.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect