Banken geven bedrijven meer krediet dan ooit

Eind maart hadden de banken in totaal 142,1 miljard euro aan kredieten verleend aan ondernemingen in ons land. Dat is een record, blijkt uit de kredietbarometer van de bankenkoepel Febelfin.

Er zijn ook meer kredietaanvragen. Zowel het aantal als het bedrag lag met een respectievelijke stijging van 6,9 en 8,2 procent in het eerste trimester van 2017 hoger dan in hetzelfde trimester van 2016.

De grotere vraag naar kredieten kan volgens Febelfin verklaren waarom er iets meer weigeringen waren. De weigeringsgraad zit op het op één na hoogste niveau van alle eerste trimesters sinds de start van de metingen.

Volgens Luc Vansteenkiste, de voorzitter van het platform Financiering van Ondernemingen, liggen meerdere factoren aan de basis van de piek bij de ondernemingskredieten. Hij noemt onder meer de stabilisering van de criteria voor kredietverlening en het aanhoudend lage rentepeil. Ondernemers vinden ook dat de banken iets soepeler zijn geworden. Ten slotte speelt de aantrekkende economie een rol.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect