Bed Bath & Billenkoek

Bed Bath & Beyond stelt teleur. ©Bloomberg

Interieurwinkelketen Bed Bath & Beyond kreeg vrijdag een pak voor zijn broek na zwakke kwartaalcijfers. Ook BlackBerry ontgoochelde met zijn ommezwaai richting software en diensten.

De Dow Jones en de S&P500 wisten andermaal geen richting te kiezen en trappelden net als donderdag ter plaatse. Enkel de technologiebeurs Nasdaq koos iets resoluter voor winst en ging 0,5 procent hoger.

Aan de koersen was het niet meteen te zien, maar vrijdag was een van de drukste handelsdagen in de VS. Met dank aan de Russell Reconstitution, de jaarlijkse herschikking van de aandelen in de diverse Russell-indexen. Daarvan is de Russell2000 (voor Amerikaanse smallcaps) de bekendste. Naar schatting 3.800 miljard dollar beleggersgeld is op de een of andere manier gelinkt aan de Russell-indexen, meer dan aan eender welke andere index. Dat betekent heel wat geschuif met geld als er leden uit de indexen verdwijnen of er nieuwe bij komen.

De interieurwinkelketen Bed Bath & Beyond (-12,1%) incasseerde een forse tik na de bekendmaking van verrassend zwakke kwartaalcijfers. De omzet (in een gelijk aantal winkels) daalde met 2 procent in het eerste kwartaal, terwijl analisten uitgingen van een groei met 0,3 procent. Ook de winst viel stevig tegen: 53 dollarcent per aandeel in plaats van de 66 cent die voorspeld was. Bed Bath & Beyond heeft het zowel moeilijk in zijn fysieke winkels als in zijn onlineverkoop. Het verzenden van internetbestellingen leidt tot extra uitgaven, terwijl coupons en advertenties om klanten te lokken eveneens in de winst snijden.

Ook het Canadese BlackBerry (-12,2%) kreeg een pak rammel op de Newyorkse beurs na teleurstellende kwartaalcijfers. De herpositionering van de smartphonemaker als leverancier van software en diensten levert voorlopig niet de verhoopte resultaten op. De omzet uit software en diensten steeg met 13 procent, terwijl beleggers op veel meer hadden gerekend. In anticipatie op de turnaround hadden ze het aandeel dit jaar al ruim 60 procent hoger gestuurd.

Advertentie
Advertentie