Belg werd in 2017 niet rijker

Het vermogen per gezin is in 2017 met 2 procent gestegen. Maar die toename was iets lager dan de inflatie van 2,1 procent. De Belg werd dus niet rijker.

De waarde van al het spaargeld en de beleggingen zonder vastgoed groeide vorig jaar met 20 miljard euro naar 1.348 miljard, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Die stijging is vooral te danken aan meerwaarden op de beleggingsportefeuille.

Voor de aandelenmarkten was 2017 een goed jaar. Daardoor boekten de gezinnen meerwaarden op hun fondsen- en aandelenportefeuilles. Beleggingsfondsen investeren gemiddeld zowat de helft van hun activa in aandelen.

De groei van het financiële vermogen was relatief beperkt omdat de Belgen weinig vers geld in financiële producten investeerden. De gezinnen deponeerden ondanks de zeer lage rente wel meer geld op zicht- en spaarrekeningen. Ze kochten ook meer deelbewijzen van beleggingsfondsen.

Maar de gezinnen hebben veel obligaties en kasbons verkocht of niet hernieuwd op de vervaldag. Die producten zijn door de lage langetermijnrente niet aantrekkelijk.

Voorts hebben de Belgen hun beleggingen in beursgenoteerde en vooral niet-genoteerde aandelen verlaagd. De vermindering van de participaties in niet-genoteerde aandelen kan een gevolg zijn van de hogere belasting op kapitaalverminderingen vanaf 2018, zegt de Nationale Bank. Bij een kapitaalvermindering keert een onderneming geld uit aan de aandeelhouders.

De schulden van de Belgen stegen met 12 miljard naar 279 miljard euro. Die toename is volledig toe te schrijven aan de groei van de hypothecaire schuld. Vastgoed is populair omdat veel vermogende gezinnen denken dat ze met onroerend goed een hoger rendement kunnen boeken.

Het vastgoedvermogen groeide met 65 miljard euro naar 1.478 miljard. Dat berekende De Tijd op basis van de recente evolutie van de huizenprijzen. De residentiële huizenprijzen zijn volgens Statbel tussen eind 2016 en eind 2017 met 3,7 procent gestegen. Het onroerende vermogen ligt duidelijk hoger dan het financiële vermogen sinds de Nationale Bank in maart haar raming van het vastgoedbezit verhoogde.

Het totale nettovermogen van de Belgen bedraagt 2.547 miljard. Dat betekent dat de gemiddelde Belg een vermogen van 223.800 euro heeft. Het gemiddelde gezin bezit 517.200 euro. Maar die gemiddelden worden opgekrikt door multimiljonairs, zoals Marc Coucke. Zowat een derde heeft meer dan het gemiddelde, twee derde heeft minder.

De mediaan - het middelste vermogen - is representatiever voor de rijkdom van Jan Modaal. Een peiling van de Nationale Bank toont aan dat het gemiddelde gezinsvermogen in 2014 ruim de helft hoger lag dan de mediaan. Als de vermogensverdeling sindsdien niet is veranderd, heeft het 'middelste' gezin een vermogen van 341.200 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect