België steekt half miljard in afgeslankt kernproject

De regering heeft na jaren discussie het licht op groen gezet voor de bouw van het nucleaire onderzoeksproject Myrrha. De originele ambities zijn wel fors bijgesteld.

De regering investeert 550 miljoen euro in de bouw van een nieuwe deeltjesversneller op het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. De opening is gepland in 2026. De beslissing van de regering komt er na jaren getreuzel. Het dossier sleept al bijna tien jaar aan. De ambities zijn bovendien fors bijgesteld door zware financieringsproblemen.

Het opzet was een vervanger te bouwen voor de versleten onderzoeksreactor BR-2. De totale kostprijs explodeerde de voorbije jaren tot 1,6 miljard euro, waarvan België 40 procent voor zijn rekening zou nemen. De rest van het geld, minstens 1 miljard euro, moet van een internationaal consortium investeerders komen, maar ondanks meerdere internationale bedelrondes vond België geen partners.

De regering verandert nu het geweer van schouder. Ze besliste de deeltjesversneller uit eigen zak te betalen. Ze kijkt naar de buitenlandse investeerders voor de verlenging van de deeltjesversneller en de bouw van een onderzoeksreactor, die parallel tussen 2026 en 2030 moet plaatsvinden. In een derde fase moeten de deeltjesversneller en de reactor met elkaar verbonden worden. De deadline is 2037.

De bedoeling is met de investering een signaal te geven. 'Er is interesse vanuit Japan, Frankrijk, Duitsland, China en Zweden', stelt Hamid Aït Abderrahim, de adjunct-topman van het SCK en directeur van het Myrrha. Hij hoopt dat het officiële startschot van het project zal leiden tot echte engagementen vanuit het buitenland. Om die reden krijgt staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) een nieuw mandaat als nucleair gezant.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect