België telt eindelijk een miljardenstart-up

©Filip Ysenbaert

Softwarebedrijf Collibra is als eerste meer dan 1 miljard dollar waard

De Brusselse dataspecialist Collibra, die bedrijven helpt bij het organiseren van hun data, haalt 100 miljoen dollar op bij CapitalG, de investeringsarm van Google-moeder Alphabet. Het bedrijf is daarmee meer dan 1 miljard dollar waard en de eerste Belgische 'unicorn' ooit.

Een unicorn is in de techwereld een gangbare term voor private groeibedrijven die door opeenvolgende kapitaalrondes meer dan 1 miljard dollar waard zijn. Sinds zijn oprichting in 2008 haalde Collibra 233 miljoen dollar op. Het kreeg onder meer geld van Iconiq Capital, het fonds dat het privékapitaal van Facebook-topman Mark Zuckerberg mag beheren.

Collibra schaart zich bij een uiterst select Europees kransje. Volgens Dealroom zijn er in heel Europa maar een dertigtal 'eenhoorns'. Tot voor kort hoorden daar ook het Nederlandse fintechbedrijf Adyen en de Zweedse muziekstreamingdienst Spotify bij. Maar die trokken naar de beurs.

Het Brusselse Collibra is een 'verkeersregelaar' voor de datastromen in een bedrijf. Bedrijven zitten op bergen data, van klanten, werk- nemers of op het internet aangesloten machines. Maar het is een uitdaging die stromen zodanig te organiseren dat de juiste mensen in een bedrijf er toegang toe hebben. Collibra levert daar software voor.

De 34-jarige CEO Felix Van de Maele blijft kalm bij de waardering en kijkt vooruit. 'Ik denk na over hoe ik het bedrijf naar een waardering van 3 à 5 miljard dollar kan brengen', stelt hij. Hij mikt voor dit jaar op een jaaromzet van 100 miljoen. Het bedrijf stelt 450 mensen tewerk, maar Van de Maele mikt op 650 eind dit jaar. Het is niet duidelijk of het winst- gevend is, maar de kapitaalronde 'was eigenlijk niet nodig.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect