Belgische fintech is mannenclub

Op het kruispunt van financiën en technologie vind je bijna uitsluitend mannelijke ondernemers. Dat blijkt uit de jongste boordtabel van het fintechplatform B-Hive en het consultancybedrijf Roland Berger.

Slechts 5 procent van de stichters van een Belgisch fintechbedrijf is vrouwelijk. Opkomende technologieën als data-analyse, blockchain en artificiële intelligentie zijn dus blijkbaar vooral een mannenzaak.

'Er is zeker ruimte voor meer genderdiversiteit', zegt Fabian Vandenreydt, uitvoerend voorzitter van B-Hive. 'Dit is geen typisch Belgisch fenomeen, elders in Europa en in Silicon Valley is het niet veel beter. Het begint bij het lage aantal vrouwelijke studenten dat een ICT-opleiding volgt. Onderzoek wijst uit dat bedrijven met divers samengestelde directiecomités beter presteren. Alleen al daarvoor zou het goed zijn dat er meer vrouwen aan het hoofd staan van fintechstart-ups. Dat zou de doorgroeikansen van die jonge bedrijfjes verhogen.'

'In onze rekrutering zie ik inderdaad dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de wereld van fintechs. Toch zie ik een positieve evolutie, en meer en meer zijn er leading ladies die helpen het tij te keren', zegt Stephanie Van Avesaat, hoofd van Fintech Village, het coachingprogramma van ING België.

De mannelijke fintech'ers werken het liefst in duo, zo staat nog in het sectordashboard, dat de naam B-Lens kreeg. Meer dan de helft van de fintechbedrijfjes (56%) heeft een stichtend duo, tegenover slechts 9 procent met solostichters en 35 procent met drie of meer co- stichters.

De grote boom van de Belgische fintech lijkt voorbij. In 2016 piekte het aantal financieringsdeals met investeerders uit België op 23, bijna een verdubbeling tegenover een jaar eerder. Dat valt in 2017 weer terug tot zeven deals, of het laagste peil in jaren. Het gaat wel om deals van gemiddeld 4 miljoen euro, wat flink hoger is dan voorheen. Kortom: minder deals, maar wel van een grotere financiële omvang.

Terwijl er in de jaren 2011-2016 steevast beduidend meer nieuwe fintechbedrijven werden opgericht dan er verdwenen, is er in 2017 sprake van een stabilisatie. De nettoaangroei van het aantal fintechbedrijven in België bleef beperkt tot welgeteld één.

Dat heeft niet alleen te maken met start-ups die er bij gebrek aan succes of middelen de brui aan geven. Sommige fintechbedrijfjes worden opgekocht door grotere techgroepen en houden op te bestaan als onafhankelijk bedrijf.

Vandenreydt: 'Net als in andere landen komt de Belgische fintechsector in een mature fase. De uitdaging wordt om te bekomen dat enkele van hen kunnen doorgroeien tot scale-upbedrijven, wellicht via een grotere focus op een kleiner aantal bedrijven.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect