Belgische hersensoftware in beeld bij Google

Wim Van Hecke (CEO Icometrix): 'We zijn een belangrijk puzzelstuk om hersenziektes te ontrafelen.' ©Wim Kempenaers

Verily, de medische divisie van Alphabet/Google, en het Belgische Icometrix bespreken een samenwerking om via artificiële intelligentie patiënten met multiple sclerose beter te behandelen.

Het Belgische softwarebedrijf Icometrix voert vergevorderde gesprekken over een samenwerking met Verily. Dat techbedrijf werkt onder meer aan een speciale ooglens voor diabetespatiënten en aan microchirurgie in samenwerking met Johnson & Johnson. Het is ook met big data aan de slag om ziektes beter te begrijpen.

Het bedrijf uit Silicon Valley start met een ziekenhuis in Boston ook een project rond multiple sclerose. Het einddoel is algoritmes ontwikkelen en computers voeden met massaal veel data over MS-patiënten om te bepalen welke medicatie voor elke patiënt afzonderlijk de beste oplossing is. Multiple sclerose is een auto-immuunziekte die schade aan de hersenen aanricht waardoor beetje bij beetje lichaamsfuncties wegvallen. Het is een aftakelingsziekte die vaak al opduikt bij twintigers.

'Verily kijkt naar ons om de hersenscans van MS-patiënten te analyseren en de evolutie van de ziekte in cijfertjes om te zetten. Dat is wat we doen en wat nodig is. Met een beschrijvend verslag van een radioloog kan je namelijk geen database aanleggen en aan deep learning doen', klinkt het. 'Vaak spreken we over 20 tot 30 hersenletsels per patiënt. Hoeveel letsels zijn erbij gekomen? Hoe sterk zijn die gegroeid? Hoeveel is het hersenvolume afgenomen? Dat kan je met het blote oog niet correct inschatten op de beelden. Met onze software wel. Dan pas kan je beslissen of de therapie werkt of dat eventueel een andere aanpak nodig is.'

'We zijn een puzzelstukje in het complexe onderzoek om hersenziektes te ontrafelen. Een van de vele stukjes, maar een belangrijk', zegt CEO Wim Van Hecke. 'Maar de buit bij Alphabet is nog niet binnen. We gaan nog geen victorie kraaien.'

Een deal met Verily zou een mooi visitekaartje zijn, al heeft Icometrix dat eigenlijk niet nodig. Hoewel nog klein - 35 werknemers - is het een grote naam in de wereld van multiple sclerose. Icometrix mikt dit jaar op zo'n 3 miljoen euro omzet en een kleine winst. Wat Icometrix voor Verily zou doen, doet het nu al voor ziekenhuizen wereldwijd. Die stuurden al zo'n 20.000 hersenscans waarmee Icometrix aan de slag ging.

Het bedrijf haalde vorig jaar 2 miljoen euro op bij onder andere Herman Verrelst (de nieuwe CEO van Biocartis) en biotechpionierster Annie Vereecken.

ICOMETRIX

>Opgericht in 2012.

>Spin-off van de universitaire ziekenhuizen van Leuven en Antwerpen.

>Prognose 2017: 2,5 à 3 miljoen euro omzet en een kleine winst.

>35 werknemers in België en een kantoor in Boston.

>Marktleider in de analyse van hersenscans van patiënten met multiple sclerose. Bekijkt ook hersenaandoeningen zoals alzheimer en epilepsie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect