Bemiddelaar moet conflict bij Proximus ontzenuwen

De spontane acties van het personeel verhogen de druk op de positie van Leroy, die normaal tot 1 december op post blijft. ©© BELGA

De directie van Proximus gaat in op de vraag van de vakbonden om een bemiddelaar het veld in te sturen. Die toezegging komt er na een dag met sociale onrust.

De Proximus-directie en de vakbonden gaan vanochtend om de tafel zitten om het conflict in het bedrijf te ontzenuwen. Dat ontstond na de aankondiging vorige week donderdag dat CEO Dominique Leroy de telecomoperator op 1 december verlaat voor de Nederlandse sectorgenoot KPN.

De directie en de bonden bespreken de aanstelling van een bemiddelaar. Nog niet duidelijk is of het om een 'sociaal' bemiddelaar gaat, steevast geleverd door de federale overheidsdienst Economie. Er is enkel een akkoord om met een bemiddelaar te werken.

Met vertrek van Leroy staan de interne verhoudingen bij Proximus op scherp. De vakbonden vroegen maandag het onmiddellijke vertrek van de CEO, en niet pas op 1 december. Voor die vraag kregen ze steun van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Proximus blokte, bij monde van voorzitter Stefaan De Clerck, die vraag af.

Het aangekondigde vertrek van Leroy ligt extra gevoelig door het lopende sociaal overleg. Proximus kondigde begin dit jaar aan 1.900 banen te schrappen, en in ruil daarvoor 1.250 nieuwe profielen, vooral IT'ers, aan te werven. De onderhandelingen over dat sociaal plan moesten echt van start gaan.

De vakbonden willen alleszins niet meer onderhandelen met Leroy. Het sociaal overleg is nu voor hr-directeur Jan Van Acoleyen en voorzitter De Clerck, die het moeilijk hebben de dialoog met de vakbonden gaande te houden.

In een pamflet aan het personeel claimden de bonden dat Proximus geen respect toonde voor de vraag om de onderhandelingen tijdelijk af te breken na de aankondiging over het vertrek van Leroy. Maandagavond en dinsdagochtend namen de bonden en het management '200 pagina's nieuwe info' door, stelt een vakbondsbron.

Proximus heeft geen respect voor de wensen van de bonden, luidt hun conclusie. 'Er moet een neutrale toezichthouder komen die kan waken over wat nog besproken moet worden', zegt ACOD-vakbondsman Bart Neyens. 'We betichten Leroy niet van slechte wil, maar ze heeft geen belang bij het meeste dat nog op tafel moet komen.'

Gisteren braken op verschillende plaatsen in het land spontane acties uit bij het Proximus-personeel. Er waren acties in contactcentra van Proximus en bij technische teams in onder meer Brussel, Hasselt, Brugge, Sankt Vith, Libramont en Namen. In die contactcentra nemen operators oproepen van klanten aan, maar zit ook administratieve ondersteuning.

In Bergen en Charleroi deden ook enkele winkels de deuren vroegtijdig dicht. Volgens Proximus was de impact niet groot. 'Er was geen hinder voor de klant', zegt woordvoerder Fabrice Gansbeke. De bonden sluiten niet uit dat nog spontane acties volgen. Ze moedigen die niet aan, maar dekken ze wel in.

De acties verhogen de druk op de positie van Leroy. Proximus staat voorlopig pal achter de beslissing Leroy tot 1 december te laten aanblijven, verklaarde De Clerck maandag. Donderdag staat een bijeenkomst van het renumeratiecomité van Proximus op de agenda, de week nadien een raad van bestuur. Het is niet duidelijk of de positie van Leroy daar op de agenda staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect