Berlusconi organiseert repatriëringsvluchten vanuit Lampedusa

Italiaans premier Silvio Berlusconi op bezoek op het eiland Lampedusa. (foto EPA/Ettore Ferrari)

Vanaf maandag worden vanuit het Italiaanse eiland Lampedusa dagelijks 2 vluchten georganiseerd voor de repatriëring van nieuwe illegale immigranten uit Tunesië. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi aangekondigd.

Lampedusa is een eiland van amper 20 vierkante kilometer ten zuiden van Italië. Omdat het op minder dan 100 kilometer van de Afrikaanse kust ligt, is het de eerste aankomsthaven voor vele migranten uit het noorden van Afrika.

De repatriëringsvluchten moeten zorgen voor een ontradend effect. 'Wanneer ze zien dat Tunesische burgers meteen gerepatrieerd worden, zullen kandidaat-migranten zich afvragen of het wel de moeite loont om 1000 euro te betalen voor een gevaarlijke overtocht,' zei Berlusconi op een persconferentie ter plekke.

Een akkoord van begin deze week tussen Italië en Tunesië voorziet in de onmiddellijke repatriëring van alle migranten aangekomen sedert 6 april. Een eerste vliegtuig heeft donderdag al een 30-tal migranten teruggevolgen naar Tunis. Maar er is nog steeds een toevloed van honderden migranten.

Menselijke tsunami

'De huidige toestand zal zeker nieuwe migranten aantrekken,' voorspelde Berlusconi. Hij riep Europa op zich niet te ontrekken aan zijn verantwoordelijkheden. 'Het  is geen Italiaans probleem, het is een Europees probleem', zei hij. 'Er kan geen egoïstisch antwoord zijn op deze menselijke tsunami.'

Tunesiërs aangekomen voor 6 april, dag van de ondertekening van het akkoord tussen Italië en Tunesië, krijgen een verlopige verblijfsvergunning van 6 maanden. Volgens Rome zal hen dat toelaten zich vrij te bewegen in de Europese Schengen-zone, wat fel protest stuit van Parijs en Berlijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect