Biotechbelgen verzamelen 100 miljoen op Nasdaq

Alec Machiels en Cedric Francois, de Belgen achter het Amerikaanse Apellis. ©© Kelsey Ayres

Twee Belgische vrienden lanceren met hun biotechbedrijf Apellis Pharmaceuticals een nieuwe kapitaalronde van meer dan 100 miljoen dollar.

De Belgen Cedric Francois en Alec Machiels leerden elkaar dertig jaar geleden kennen in een après-skibar in de Franse Alpen, waar ze werkten als skimonitor. Machiels maakte carrière in de financiële wereld, terwijl Francois geneeskunde studeerde en de wereld rondtrok. Hij werkte als arts op een cruiseschip in Argentinië en voerde in de VS de eerste handtransplantatie ter wereld uit.

De wegen van de twee kruisten elkaar in 2003, nadat Machiels een businesswedstrijd aan Harvard had gewonnen, waarin de basis voor Apellis werd gelegd. Ze sloegen de handen in elkaar, kochten de andere aandeelhouders uit en gingen in Kentucky uit de startblokken.

Apellis Pharmaceuticals tekende in 2017 voor de op een na grootste biotechbeursgang van het jaar. Francois en Machiels mochten zelfs de bel op de technologiebeurs Nasdaq luiden. Intussen haalde Apellis al 300 miljoen dollar kapitaal op voor de ontwikkeling van medicijnen tegen enkele zeldzame ziektes.

De medicijnen die Apellis in de pijplijn heeft, bouwen voort op een ontdekking van Francois. Hij legde als eerste de link tussen een specifiek mechanisme in het menselijk immuunsysteem en een reeks ziekten. Intussen heeft het biobedrijf medicijnen in ontwikkeling tegen een oogziekte en enkele zeldzame auto-immuunziekten.

Het bedrijf sloot eerder dit jaar een samenwerkingsakkoord met SFJ Pharmaceuticals voor de verdere ontwikkeling van zijn medicijn tegen PNH, een zeldzame maar dodelijke bloedziekte, die enkele jaren geleden in België bekend werd door de jonge patiënt Viktor. De deal leverde Apellis meteen 60 miljoen dollar op en daar kan dit jaar nog eens evenveel bijkomen.

Met de deal op zak klopt het bedrijf nogmaals aan bij zijn aandeelhouders. Het hoopt 102 miljoen dollar verse centen op te halen. De nieuwe aandelen worden uitgegeven tegen 17 dollar per stuk. Dat is meer dan de 14 dollar bij de intrede op Nasdaq in november 2017, maar een pak minder dan de piek van 32 dollar in april vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect