Brexitoverleg tussen Londen en Brussel is schijnvertoning

De brexit blijft de Britse samenleving verdelen. Maar ondertussen onderhandelen Britse politici nauwelijks met Europa. ©REUTERS

Brussel en Londen overleggen officieel nog altijd over de brexit. Maar die gesprekken zijn louter poppentheater.

Het Brits parlement stemde gisteravond over een motie om een no deal te vermijden. Het resultaat van die stemming was bij het ter perse gaan van de krant nog niet bekend. Intussen daagt het ook bij de parlementsleden dat het premier Boris Johnson niet echt menens is met de onderhandelingen met de EU.

'Er is geen enkel overtuigend bewijs dat die onderhandelingen met Europa echt lopen', wierp een toryrebel Johnson gisteren tijdens het parlementair debat voor de voeten. Zelfs in Londen groeit het besef dat de brexitkeizer Johnson naakt is. Er is geen doorbraak in de onderhandelingen met 'Brussels'. Ook Dominic Cummings, de souffleur van Johnson, liet zich al ontvallen dat het overleg met Europa niets meer is dan een schijnvertoning.

Nochtans speelt Europa, weliswaar met lange tanden, het nieuwe brexitspel van Johnson mee. Vorige week vroeg de Britse premier om het ritme van de onderhandelingen op te drijven. Johnsons onderhandelaar David Frost is vandaag in Brussel. Vrijdag reist hij wellicht opnieuw naar de Europese hoofdstad. Maar aan de onderhandelingstafel gebeurt niets, erkennen experts.

Zelfs een alternatief plan voor de gehate Ierse backstop, dat twee weken geleden stellig werd beloofd, is er nog altijd niet. Die backstop is de garantie die Europa inbouwde in de brexitdeal om te vermijden dat er een harde grens komt op het Ierse eiland. Op minder dan twee maanden voor de brexitdeadline kan zo'n vertraging bijna niet anders dan intentioneel zijn, valt te horen.

Politieke onderhandelingen zijn er evenmin. De brexitminister Stephen Barclay heeft, na een eerste kennismaking met de Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier, hooguit enkele telefoontjes gepleegd. Vanuit Londen voert hij vooral een propagandaoorlog tegen de 'onbuigzame' Europese Unie.

Johnson zelf beperkt zich tot brieven aan Europa. Deze zomer liet hij schriftelijk weten dat hij de backstop nooit zou aanvaarden. Sinds deze week stuurt Londen ook geen ministers en experts meer naar de werkgroepen en de Europese ministerraden. En Johnson vond het nodig duidelijk te maken dat Londen geen kandidaat zal sturen voor de nieuwe Europese Commissie.

De strategie is duidelijk, zegt een Europese bron. Johnson mikt op verkiezingen die hem een mandaat geven om de brexit door te voeren. Het is een uitgekookte strategie, want kort voor de deadline van 31 oktober ondervindt de kiezer de gevolgen niet van lege winkelrekken, medicijntekorten, files en ander brexitleed. Als het zover komt, zal Europa de zondebok zijn.

Na de verkiezingen hoopt Johnson op een deal met Europa. Ook dat is grootspraak, tenzij hij alsnog de deal van zijn voorganger Theresa May met Europa omarmt. Voor de Unie wordt het dan makkelijker om de Britten te laten vertrekken. Een no deal zadelt Ierland op met een grensprobleem en Europa met een gat in de interne markt. In die nieuwe realiteit zullen de Ieren zich meer dan ooit vastklampen aan de EU en omgekeerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect