'Brussels Airlines doet aan sociale dumping met CityJet'

De vakbonden klagen aan dat CityJet, een luchtvaartbedrijf met Ierse registratie dat in onderaanneming voor Brussels Airlines werkt, de so-ciale wetgeving niet respecteert.

CityJet vliegt sinds vorig jaar vanuit Zaventem naar verschillende Europese bestemmingen. Volgens de vakbonden krijgt het cabinepersoneel niet het wettelijk minimumloon en zijn de arbeidsvoorwaarden onduidelijk. De echte 'schuldige' zou Nobox zijn, een Iers bedrijf dat hostessen en stewards aan CityJet levert. Het luchtvaartbedrijf zorgt zelf voor de piloten en de toestellen. 'Nobox weigert met ons te praten', klagen de bonden. Ook Brussels Airlines zou niet op klachten reageren.

Volgens Geert Sciot, woordvoerder van Brussels Airlines, werden de vakbonden vooraf ingelicht over de geplande uitbesteding van regionale vluchten aan CityJet. 'CityJet kwam als beste uit een aanbesteding. Maar we hebben het op het hart gedrukt dat het bij het uitvoeren van die opdrachten de Belgische en de Europese wetgeving moest respecteren.' Door de klacht zal Brussels Airlines contact opnemen met CityJet en hen de vakbondsklachten voorleggen, belooft Sciot.

De verzuchtingen van de vakbonden doen denken aan het al jarenlang aanslepend ongenoegen en de dito rechtszaken tegen de budgetgrootmacht Ryanair. GUM

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect