Cassatie vernietigt beslissing over geschillen Ryanair

Het Hof van Cassatie heeft gisteren de beslissing vernietigd van een Brusselse rechter die meende dat geschillen met de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair door een Ierse rechtbank moeten worden beslecht. De claimorganisaties van gedupeerde passagiers, zoals Claim It en Happy Flights, krijgen zo hun gelijk.

Eerder had de Brusselse rechter geoordeeld dat hij niet bevoegd was voor geschillen met Ryanair. In de algemene voorwaarden van de lagekostenmaatschappij stond dat alle geschillen voor een Ierse rechter moeten worden gebracht, maar dat gaat volgens de claimorganisaties in tegen de Europese verordening over de bescherming van passagiers.

Door de vernietiging moet een andere rechtbank opnieuw over de grond van de zaak oordelen. Die moet beslissen of een passagier bij een geschil met Ryanair een procedure kan starten in de rechtbank van het land van opstijgen.

Ryanair heeft zijn bevoegdheidsclausule al deels aangepast, waardoor particulieren hun geschillen voor een Belgische rechtbank kunnen brengen als er geen overeenkomst is bereikt. Dat liet Happy Flights weten na de beslissing van Cassatie.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect