CEO juwelenmaker Pandora stapt op na tegenvallende resultaten

©BELGAIMAGE

De Deense juwelenproducent Pandora stuurt de financiële markten een duidelijk signaal door zijn CEO aan de deur te zetten.

Drie dagen geleden gaf de Deense juwelenmaker Pandora een winst- en omzetwaarschuwing voor dit jaar. De beurskoers van het Pandora-aandeel schoot meteen 24 procent lager, waardoor Pandora zo'n 10 miljard Deense kronen (1,34 miljard euro) aan beurswaarde verloor. De positie van de CEO, Colding Friis, was sindsdien onhoudbaar.

Pandora kondigt nu het vertrek van Friis aan in de hoop het negatieve klimaat rond het Deense bedrijf, dat wereldwijd juwelen verkoopt, om te buigen. Pandora is vooral bekend voor zijn armbanden met 'charms', ook wel bedelarmbanden genoemd. Aan zulke armbanden worden kleine juwelen gehangen. De Pandora-juwelen worden in België in 163 winkels verkocht.

Friis zegt dat hij nog steeds gelooft in de strategie die hij voor Pandora uitstippelde, maar dat hij wellicht iets te optimistisch is geweest. De nieuwe charms verkopen minder goed dan gehoopt en bovendien zijn de kosten van het bedrijf toegenomen.

Pandora verwacht voor dit jaar een omzetgroei van 4 à 7 procent, tegenover de 7 à 10 procent die eerder was aangekondigd. Sinds het aantreden van Friis in 2015 verloor het aandeel volgens het persbureau Bloomberg jaarlijks 15 procent.

De CEO verlaat Pandora op 31 augustus. Jeremy Schwarz, de vroegere CEO van The Body Shop, wordt dan operationeel directeur. Hij zal samen met financieel directeur Anders Boyer de leiding nemen over het bedrijf tot een nieuwe CEO is gevonden.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect