Chipbakker lost treinbouwer af

De markt moet de chipbakker X-Fab nog ontdekken, stelt Nagelmackers. ©© EPA

De top tien van buitenlandse favorieten werd grondig door elkaar geschud. De chipfabrikant X-Fab stoot de spoorindustrieel Alstom van zijn troon. Die verdwijnt helemaal uit de top tien.

Geen enkel financieel, industrieel of farma-aandeel haalde de top tien van favoriete buitenlandse aandelen van onze analisten. De technologie/telecom-sector (X-Fab, Capgemini, China Mobile) is het sterkst vertegenwoordigd, maar geen enkele van de grote techjongens à la Amazon viel in de gratie. Dat Europese aandelen (7) de top domineren is geen verrassing. Ze moeten wel één plaats afstaan aan China Mobile. Daarmee doet Azië een bescheiden intrede in de ranking, al dan niet toevallig in de week waarin China (eindelijk) in de MSCI-index opgenomen werd. Alle Europese aandelen noteren overigens in Parijs of Amsterdam.

1. X-Fab

X-Fab maakte minder dan drie maanden geleden zijn beursdebuut in Parijs. De chipbakker is een buitenbeentje omdat hij zijn hoofdzetel in België heeft, zijn operationeel hoofdkwartier in Duitsland en zijn belangrijkste productiecapaciteit in Frankrijk, de Verenigde Staten en Maleisië.

Het aandeel van het bedrijf uit de stal Duchâtelet-Chombar-De Winter (Xtrion) brak sinds zijn beursintroductie nog geen potten en dat beschouwt Nagelmackers als een opportuniteit. 'De onderneming noteert goedkoper dan de andere halfgeleiderproducenten. De markt moet X-Fab nog ontdekken', luidt het. 'Met Melexis als belangrijkste klant - goed voor een derde van de omzet - is het logisch dat X-Fab zich concentreert op de afzet in de automobielsector (vooral sensoren). De focus ligt daarnaast op industriële toepassingen en op medische producten.'

De Belegger wijst op de hoge marges van X-Fab. 'Kenmerkend is de specialisatie in kleinere loten: in samenwerking met de klant tekenen eigen ingenieurs het productieproces uit. Dat levert traditioneel hogere marges op en een betere klantenrelatie dan bij bulkproducten. De grote jongens (Sam-sung, TSMC, ...) richten zich op grote volumes, terwijl ze kleinere loten wellicht uitbesteden aan onafhankelijke fabriekseigenaars zoals X-Fab', klinkt het. 'De fabrieken liggen mooi geografisch gespreid en X-Fab is gespecialiseerd in toepassingen die de komende jaren een stijgende vraag kennen', vat Dierickx Leys het samen.

2. Royal Dutch Shell

Een onderwaardering is een van de redenen waarom KBC Asset Management het Brits-Nederlandse oliebedrijf boven in zijn schuif heeft liggen. Sinds begin dit jaar verloor het bijna 10 procent. 'Nochtans waren de jongste kwartaalresultaten indrukwekkend - ondanks de vlakke olieprijs - met een ijzersterke kasstroomgeneratie die het vertrouwen in de houdbaarheid van het dividend moet opkrikken', motiveert KBC AM.

Leleux AB ziet vooral heil in de gekrompen schuldenberg en in een gezonde activiteitenmix. 'De olieprijs moet onder 30 dollar per vat zakken voor Royal Dutch Shell verlies boekt', stelt het beurshuis. 'Een prijsfluctuatie met 10 dollar wijzigt de winst met 5 miljard euro.' De evolutie van de olieprijs blijft een belangrijke parameter voor de evolutie van de winst van de groep. Volgens Capfi Delen moeten de komende jaren de synergievoordelen uit de overname van BG - die voorlopig groter zijn dan verwacht - en de toegenomen diversificatie (in de gassector) leiden tot een verdere verbetering van de resultaten.

3. Danone

ING gelooft dat Danone voor een keerpunt staat en dat een einde is gekomen aan een jarenlange daling van de volumeverkoop. Dat is te danken aan de overname van het Amerikaanse WhiteWave dat vegetarische producten maakt. Onder meer Alpro (sojadrinks) zit in die portefeuille. 'Een groeimarkt', zeggen ING-analisten. 'Steeds meer mensen hebben last van intoleranties en allergieën voor lactose en glucose. De Franse groep verzekert dat de WhiteWave-producten nu ook in Europa aan de man worden gebracht.' Danone is goedkoper dan zijn concurrenten. 'Die discount is niet gerechtvaardigd', vindt ING.

Ook Société Générale is in de wolken met de overname van WhiteWave. Het is bovendien gecharmeerd door de aanpassing van de structuur. Daardoor krijgen lokale Danone-organisaties meer slagkracht. Danone is het enige aandeel dat in december de top drie haalde en dat nu overdoet. Het aandeel werd sinds begin dit jaar wel zo'n 13 procent duurder.

4. DSM

Onder het motto 'na regen komt zonneschijn' gaat de voorkeur van Richelieu Investment Funds (Puilaetco Dewaay) uit naar de gediversifieerde Nederlandse groep DSM. Enkele jaren geleden was het nog kommer en kwel bij het speciaalchemieconcern DSM, luidt het. Er waren problemen met supplementen op de Amerikaanse markt, de prijs voor vitamines was laag, de overnames waren slecht getimed en de markt was sceptisch over de desinvesteringen. Met een stevige winstwaarschuwing in 2014 als toemaatje nam het aandeel een duik en verdween het beleggersvertrouwen. Maar volgens Richelieu is dat achter de rug. Bovendien stroomt er 1,5 miljard euro cash binnen door de verkoop van de toeleverancier voor de farmasector Patheon. DSM heeft er sinds begin dit jaar een stevige rit opzitten, met een winst boven 17 procent. Het noteert bovendien op zijn hoogste niveau ooit.

5. Capgemini

Leleux AB heeft een boon voor het Franse Capgemini. 'Het is een van de beste IT-servicebedrijven in Europa en een top 10-speler in de wereld. Het bedrijf is goed geplaatst voor de digitale en de cloudtransformatie. Die zullen de IT-investeringen van zijn klanten de volgende vijf jaar bepalen', klinkt het. 'De versnelling van de omzetgroei en de verbetering van de marges hebben ertoe geleid dat het herstel van de winstgroei is ingezet. De winst zal tussen 2016 en 2018 naar verwachting met 8 à 10 procent per jaar groeien. Dat moet leiden tot een verdere herwaardering van het aandeel.' Het aandeel Capgemini won dit jaar 15 procent in Parijs.

6. Wereldhave

Net als zes maanden geleden nam Leo Stevens de vastgoedgroep Wereldhave Nederland op in zijn favorietenlijstje. Het beurshuis noemt de lage schuldgraad, de discount (beurskoers onder intrinsieke waarde) en het gulle dividend (7% bruto) als argumenten. Wereldhave Nederland - de grootste aandeelhouder van Wereldhave Belgium - is actief in shoppingcentra in Nederland, België, Frankrijk en Finland. Recentelijk creëerden faillissementen van huurders als V&D problemen. 'Maar het management beheerst de situatie door (overgenomen) panden te vernieuwen en nieuwe belangrijke huurders (H&M, Primark, Albert Heijn, ... ) aan te trekken', zegt Leo Stevens.

7. Boskalis

Ondanks, of wegens, een koersdaling met meer dan 10 procent begin dit jaar houdt De Belegger vast aan de Nederlandse baggeraar Boskalis. 'Het is gelinkt aan de olieprijs, maar toch een waardeaandeel', luidt het. 'Doorheen zijn cyclus heeft het kenmerken van een groeier.' De Belegger beschouwt 2017 als een overgangsjaar. 'Maar met een ijzersterke balans en een omvangrijke nettokaspositie heeft het management de handen vrij om het strategisch plan 2017-2019 succesvol uit te voeren. De operationele kosten zijn door de herstructureringen van vorig jaar flink verlaagd, zodat bij een aantrekkende bedrijvigheid de rendabiliteit snel kan stijgen.' Boskalis heeft de langetermijntrends mee zoals de opwarming van de aarde, de groei van de wereldbevolking en de energieproblematiek, klinkt het nog.

8. China Mobile

China Mobile is met meer dan 850 miljoen klanten de grootste draadloze telecomoperator ter wereld. De onderneming rolt zijn 4G-netwerk sneller uit dan de andere twee Chinese telecomoperatoren (China Unicom en China Telecom). 'Dat is belangrijk gezien de enorme opportuniteit van het mobiele dataverkeer in China', vindt Van Lanschot. 'Dankzij het groot aantal klanten genereert China Mobile een hoge vrije kasstroom en heeft het een van de sterkste balansen van alle telecomoperatoren. De nettokaspositie van het bedrijf bedraagt 65 miljard dollar. Die kan gebruikt worden om het dividendrendement (nu 3%) verder te laten stijgen'.

9. Hostess Brands

De Amerikaanse producent van zoete gebakjes en broodproducten nam een doorstart met een nieuw management na een faillissement. Intussen staat er weer een omzet van 700 miljoen dollar in de boeken. Sinds eind 2016 noteert het opnieuw op de beurs. Slechts enkele beurshuizen volgen het bedrijf, maar Dierckx Leys verwacht 'dat de waardering samen met de bekendheid zal toenemen'. In drie jaar tijd heeft Hostess zijn marktaandeel verhoogd van 10,6 naar 16 procent. Voor het faillissement had het bedrijf een marktaandeel van 22 procent. 'Er is dus nog groeipoten-tieel', klinkt het. Op Wall Street is het aandeel sinds begin dit jaar stevig hersteld met een koerswinst van 24 procent.

10. Newmont Mining

Daar is Newmont Mining weer. Inside Beleggen, dat focust op grondstoffen en meststoffen, zet het opnieuw op één. 'Sinds begin dit jaar is er een geleidelijk herstel van goud(mijnen). We verwachten dat dat herstel in het tweede halfjaar aanhoudt en mogelijk versnelt. Het bedrijf is financieel gezond met kasstromen die de lopende investeringen en de uitkering van het dividend volledig dekken. Newmont is tegen anderhalf keer de boekwaarde nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd.' Sinds begin dit jaar verloor Newmont ruim 3 procent van zijn waarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect