Colruyt-groep lanceert kassaloos winkelen in België

Klanten moeten in de winkel producten scannen met hun smartphone. ©rv

De supermarktgroep Colruyt lanceert een methode om te winkelen zonder aan de kassa te moeten passeren. Kassaloos betalen wordt eerst ingevoerd bij Spar, in de zomer bij OKay.

Klanten die kassaloos willen betalen, moeten een app downloaden waarmee ze in de winkel barcodes van producten kunnen scannen. Aan de uitgang van de winkel scannen ze een QR-code, waarna de betaling gebeurt.

De nieuwe betaalmethode wordt deze maand gelanceerd bij vier Spar-winkels: Wespelaar, Sint-Genesius-Rode, Kalken en Vielsalm. 'Daar gaan we het systeem zes maanden testen', zegt Spar-directeur Dirk Depoorter. 'Als het een succes is, kan het worden uitgerold naar de andere Spar-winkels.' In de winkels zijn ook gewone kassa's, zodat klanten kunnen kiezen of ze met of zonder kassa winkelen.

Vanaf augustus wordt het kassaloze systeem ook getest bij vier winkels van de buurtwinkelformule OKay. Ook daar wordt het systeem zes maanden getest voor het wordt uitgerold naar de rest van de winkels.

Bij de keten Colruyt wordt de betaalmethode niet ingevoerd. 'Maar in de toekomst behoort dat wel tot de mogelijkheden', zegt Depoorter.

De Colruyt-groep is de eerste Belgische supermarktspeler die kassaloos betalen mogelijk maakt. In de Verenigde Staten lanceerde de e-commercegroep Amazon al een winkel waar alleen kassaloos kan worden betaald. Ook in China wordt al gepionierd met het systeem.

Ook Albert Heijn experimenteert met stadswinkels zonder kassa's. De Nederlandse supermarktketen wil in de komende jaren tachtig dergelijke winkels openen in Nederland. Zusterketen Delhaize heeft niet meteen plannen om het systeem over te nemen, zei CEO Xavier Piesvaux afgelopen weekend in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect