Concurrent IKEA staat op omvallen

De Zuid-Afrikaanse retailreus Steinhoff zit in zwaar weer. Dat kan een reeks Europese en Amerikaanse banken, waaronder BNP Paribas, miljarden kosten. De Belgische staat is de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. Eind maart stond Steinhoff voor 18 miljard euro in het krijt bij banken en andere financiers.

Steinhoff is geen bekende naam bij ons. Toch is het via ketens als het Franse Conforama na IKEA het grootste woonwinkelbedrijf in Europa. De groep groeide de afgelopen jaren als kool met een agressieve internationale overnamestrategie. Die met schulden gefinancierde groei dreigt Steinhoff nu zwaar op te breken. De aandeelhouders van de beursgenoteerde groep en haar financiers lijken in amper drie dagen tijd hun vertrouwen helemaal kwijt te zijn.

De aanleiding is de aankondiging van woensdag dat nieuwe boekhoudkundige onregelmatigheden zijn vastgesteld. Die leidden per direct tot het ontslag van CEO Markus Jooste. Het nieuws komt boven op een gerechtelijk en fiscaal onderzoek in Duitsland, ook al naar geknoei met de boeken. Het aandeel van Steinhoff kreeg zware klappen. Het ratingbureau Moody's verlaagde de kredietwaardigheid van het concern tot de rommelstatus.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect