De Wever bespreekt breekpunten in tweede ronde

N-VA-voorzitter en Vlaams formateur Bart De Wever rondt begin volgende week zijn tweede gespreksronde af voor de vorming van een Vlaamse regering. Tijdens die gesprekken laat hij nog niet in zijn kaarten kijken.

In alle discretie heeft Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) bijna alle partijvoorzitters een tweede keer ontmoet om de vorming van de Vlaamse regering te bespreken. Het Vlaams Belang, CD&V en Groen zijn afgelopen week al zeker langsgeweest. Begin volgende week rondt hij de tweede ronde af. Alleen de PVDA is zoals eerder aangekondigd niet meer uitgenodigd. In die tweede ronde heeft De Wever elke partij gevraagd wat haar inhoudelijke breekpunten zijn voor ze in een Vlaamse regering stapt.

Niemand wil veel kwijt over de gesprekken. CD&V heeft wel duidelijk gemaakt dat ze naast de inhoudelijke verschillen ook een stijlbreuk verwacht in de manier van samenwerken. In de afgelopen regeerperiode had de N-VA geregeld openlijk kritiek op CD&V-ministers. Dat bemoeilijkt het functioneren van een coalitieregering, luidt het, en daar moeten in een volgende regering afspraken over worden gemaakt.

In de vermoedelijke derde ronde zal dieper worden ingegaan op de overeenkomsten. 'We zitten in ieder geval nog niet in de fase dat concrete voorstellen over coalities worden geformuleerd', is te horen bij de Vlaams-nationalisten.

De voorbije week circuleerde het idee van een minderheidskabinet van de N-VA met het Vlaams Belang. Een ander denkspoor is een minderheidskabinet van de N-VA en Open VLD, met gedoogsteun van het Vlaams Belang. De andere partijen doen die opties af als 'belachelijk' en 'politiek irrealistisch'. Zowel de liberalen als de christendemocraten hebben een samenwerking met het Vlaams Belang uitgesloten.

Het Vlaams Belang stelt zich bij de gesprekken zeer constructief op. Voorzitter Tom Van Grieken zei na zijn gesprek met De Wever eerder deze week dat er aan beide kanten nog altijd vertrouwen is. Het Belang lijkt zijn eisenbundel voor een regeringsdeelname bewust bescheiden te houden om te vermijden dat de formatiegesprekken door zijn eigen toedoen mislukken.

Over de timing of een deadline houdt iedereen de lippen stijf op elkaar. Voormalig N-VA-staatssecretaris Theo Francken hoopt dat er voor de Vlaamse feestdag op 11 juli een regering is. Er wordt ook gekeken hoe de federale regeringsvorming evolueert. Daarvoor zijn er contacten met de informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a), die donderdag voor het eerst verslag uitbrachten bij koning Filip. Zij zetten hun informatieronde voort tot 17 juni en spreken met alle partijen, behalve PVDA/PTB en het Vlaams Belang. Ook daar houden de spelers de kaarten tegen de borst om alle opties open te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect