Dierenapotheek

Dat Marc Coucke 'iets met pillekes' deed - en nog steeds doet - weet intussen heel Vlaanderen. Dat hij in de voetbalcompetitie de top drie (Anderlecht, Brugge en AA Gent) het vuur aan de schenen wil leggen met KV Oostende ook. En ja, hij investeerde ook in indoorskipistes in Nederland.

Maar Coucke heeft ook iets met (huis)dieren. Enkele jaren geleden haalde hij samen met de Waalse zakenman Eric Domb Pairi Daiza van de beurs - u weet wel, het park van de babypanda Tian Bao. En hij was jaren aandeelhouder van de 'dierenapotheek' Ecuphar, een Brugs bedrijf dat pillen en spuitjes voor huisdieren distribueert, van incontinentiemiddelen voor honden tot hoestsiroop, bloeddrukverlagers, vaccins en pijnstillers.

Coucke en zijn kompaan Chris Cardon, de CEO van Ecuphar, verkopen de vennootschap nu aan de Britse beursgenoteerde groep Animalcare. Die betaalt 34 miljoen pond (38 miljoen euro) voor Ecuphar, in cash maar vooral in aandelen.

Om de deal te financieren voert de Britse groep een kapitaalverhoging van 30 miljoen pond door, wat bijna 40 procent van haar beurskapitalisatie (83,3 miljoen pond) vertegenwoordigt. Coucke en Cardon krijgen het grootste deel van de nieuwe Animalcare-aandelen in ruil voor hun eigen Ecuphar-aandelen en worden de hoofdaandeelhouders van de Britse beursgenoteerde groep. Ze zullen 46 procent van de aandelen in handen hebben. Gezien hun gewicht in het kapitaal is er eigenlijk sprake van een omgekeerde overname. De grootste aandeelhouder van Animalcare was tot nu toe de vermogensbeheerder Liontrust (12,5%).

De Britten zien de overname als een kans om een pan-Europese groep uit te bouwen. Ecuphar is aanwezig in dertig landen, verdeelt een honderdtal producten en realiseerde vorig jaar 78 miljoen euro omzet en 10,1 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda). Animalcare is met een omzet van 14,7 miljoen pond vorig boekjaar (17 miljoen euro) en een ebitda van 3,5 miljoen pond een paar maatjes kleiner.

De voorbije twee jaar verdubbelde Ecuphar in omvang, mede dankzij de overname van Esteve, een Spaanse sectorgenoot. 'Ik zou het liefst explosief groeien', zei Cardon een tijdje geleden. Binnen dit en vijf jaar mikte hij voor Ecuphar op 300 miljoen euro omzet en 40 miljoen euro ebitda. De gedreven West-Vlaamse apothekerszoon heeft ongetwijfeld dezelfde ambities voor Animalcare.

De verkoop van de 'dierenapotheek' Ecuphar is de derde deal van de week voor Coucke. Enkele dagen geleden haalde het Luikse farmabedrijf Mithra, waar hij voorzitter en referentieaandeelhouder is, met gemak 26,1 miljoen euro op om zich verder te ontwikkelen. Ook in het voetbal rinkelde de kassa: zijn voetbalclub KV Oostende verkocht aanvaller Landry Dimata voor een recordbedrag aan het Duitse Wolfsburg. Via bonussen kan KVO tot 17 miljoen euro opstrijken voor een speler die het een jaar geleden voor 500.000 euro wegplukte uit de B-ploeg van Standard Luik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect