Dominoblokjes verbinden Gentse wijken

Voor het Festival van de Architectuur in september worden de Gentse stadswijken Ledeberg en Moscou met elkaar verbonden met 7.000 dominostenen.

Het Festival van de Architectuur begint op 21 september met 'Dominoes'. Dat artistieke project van Station House Opera trekt naar de van elkaar gescheiden stadswijken Ledeberg en Moscou in Gentbrugge. Buurtcentra, scholen, pleinen, kerk en moskee, cafés, appartementen, huizen en Gentenaars zullen worden verbonden door een traject van 7.000 dominostenen dwars door de buurt. Het spektakel wordt gemaakt met bewoners, vrijwilligers en wijkverenigingen.

Het Festival van de Architectuur vindt voor de tweede keer plaats en is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut, dat samenwerkt met de stad Gent, de stadsbouwmeester en Kunstencentrum Vooruit. De eerste editie was twee jaar geleden aan Antwerpen gewijd.

'Verbind de stad' wordt het thema, zei de Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele op de persvoorstelling. 'In de stad van morgen wonen we niet alleen dichter bij elkaar, we zullen ook creatiever moeten omgaan met minder ruimte. Waarom geen sporthal op het dak van een supermarkt of een park op poten? Delen we niet beter de auto die we slechts af en toe gebruiken? Architectuur heeft een cruciale rol: ze heeft niet alleen de kracht om gebouwen en functies te verbinden, maar ook om mensen dichter bij elkaar te brengen.'

Na het openingsevenement staan expo's, lezingen en debatten op het programma. Een blikvanger is 'Unless ever people/Caritas for freespace' in de Kunsthal Gent. Met die tentoonstelling sleepte het architectenbureau de vylder vinck taillieu een zilveren leeuw in de wacht op de architectuurbiënnale van Venetië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect