Dr. Oetker gaat Belgisch brood verkopen

De voedingsreus Oetker Gruppe neemt Diversi Foods over. De Duitsers worden zo voor het eerst actief op de Belgische markt van industriële bakkers.

Oetker Gruppe, bekend van zijn diepvriespizza-, bakpoeder- en puddingmerk Dr. Oetker, koopt het bedrijf uit Erpe-Mere van het Belgische investeringsfonds Waterland. De overnameprijs is niet duidelijk.

Diversi Foods maakt verse broodproducten en brood dat mensen thuis moeten afbakken, maar vooral diepgevroren speciaalbroden. Die worden in supermarkten afgebakken en verkocht in de versebroodafdeling. 'De grote supermarktketens van België en Nederland zijn klant bij ons', zegt CEO Franky De Grave.

Ook in het Verenigd Koninkrijk en Polen is het bedrijf actief. Niet alleen met supermarkten, maar ook met hotels en restaurants doet het zaken. Daardoor is Diversi Foods een concurrent van grote Belgische voedingsgroepen als Vandemoortele en La Lorraine.

Nadat Waterland in 2014 de eigenaar van Diversi was geworden, volgden meerdere overnames. 'Vooral in landen waar diepvriesbrood steeds populairder werd', stelt De Grave.

Het bedrijf, dat fabrieken in België, Nederland, het VK en Polen heeft, boekte in 2016 136,9 miljoen euro omzet, waarvan 55,3 miljoen euro in België. 'Door de recente overnames zitten we intussen aan zo'n 150 miljoen euro omzet', zegt De Grave. De bedrijfswinst bedroeg 14,8 miljoen euro.

De 1.000 mensen die voor Diversi Foods werken kunnen hun job behouden, want volgens een persbericht van de Oetker Gruppe 'verzekert de overname de continuïteit voor werknemers, klanten en leveranciers'. 'De Oetker Gruppe was met zijn broodactiviteiten nog niet actief in de landen waar wij onze broden verkopen', zegt CEO De Grave. 'Bovendien zijn onze producten complementair met het assortiment van onze nieuwe eigenaar.'

Diversi Foods wordt overgenomen door Oetkers broodbedrijf Martin Braun, dat 350 miljoen euro omzet boekt en vooral in Duitsland, Italië en Frankrijk actief is. Het verkoopt vooral croissants en gebak. 'Martin Braun zal na de overname het volledige assortiment van bevroren broodproducten kunnen aanbieden in Europa. Onze service wordt aanzienlijk uitgebreid', zegt Martin Braun-voorzitter Detlev Krüger.

Zijn bedrijf benadrukt dat de directie van Diversi Foods aanblijft. 'De twee succesvolle diepvriesbroodmakers zullen nauw samenwerken en van elkaars sterktes kunnen profiteren, maar hun autonomie behouden.'

De Oetker Gruppe is een 125 jaar oud familiebedrijf dat 11,7 miljard euro omzet boekt. Er werken 32.000 mensen. De groep is met 400 bedrijven actief in de hele wereld in de voedings- en dranken- en zelfs de banken-, hotel-, en chemische sector. Naar verwachting zal de overname van Diversi Foods begin 2018 worden afgerond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect