Drie tijden

Eerste sneeuw in Huarte. Spanje, 1 december 2017, foto Jesus Diges/EPA ©EPA

De Nederlandse fotograaf Hans Aarsman onderwerpt een foto uit de actualiteit aan een verrassend onderzoek.

Als we weten wat voor winkel het is op de hoek, kunnen we het pleintje opsporen. Links van de voordeur staat verticaal te lezen 'acia'. Vast van 'farmacia', de etalage doet ook al aan iets medisch denken. Huarte telt 5.500 inwoners en twaalf apothekers. Dat is 1 op de 450. Deze is gauw gevonden, Farmacia Llundain Erice aan de Calle Lendro Azcárate.

Een stad als Gent heeft ruim 120 apotheken. Dat komt neer op gemiddeld 1 apotheek per 2.000 inwoners. Kan verklaren waarom je in Gent een nummertje moet trekken als je medicijnen haalt.

Een foto met drie tijden, als het er niet meer zijn. Sinds het sneeuwt, is bij de apotheek maar één klant binnengestapt. Het is net gebeurd, het spoor is vers. Op het plein zijn ook oudere sporen, die zijn donkergrijs. En nóg oudere sporen zijn er. Die zijn lichtgrijs. Moeilijk te onderscheiden van verse sneeuw. Zoals die achter de gele glijbaan, lichtgrijze sporen dicht op elkaar.

Iemand heeft daar heen en weer gedrenteld. In hetzelfde lichtgrijs is een spoor in het midden van de glijbaan, de drentelaar heeft een sneeuwbal gemaakt. Er is maar één keer gegraaid, een sneeuwballengevecht is er niet van gekomen, de sneeuw plakte niet, te nat.

Later is een nieuwe poging gedaan, het verse, gele vlak boven aan de glijbaan. Geen drentelaar dit keer. Iemand gleed linea recta naar de glijbaan, de zwarte streep in de sneeuw aan deze kant. Op de satelliet is zwart speeltuinrubber rond het speeltuintje te zien. Dat glijdt niet lekker. De sneeuw plakte nog steeds niet, na één keer opgehouden.

Links op de baan twee donkergrijze sporen van een kind dat naar boven wilde maar teruggleed. Dat gebeurde tussen de twee sneeuwballen in. Allemaal pogingen die op niets uitliepen. Komt er nog een.

In het verlengde van de baan een kluitje kindervoeten, heel dicht op elkaar. Een kind had zich losgemaakt van een volwassene onderaan in beeld. Het kind wilde op de glijbaan. Dat vond de volwassene geen goed idee, we hebben geen tijd, je wordt vies, nat, je breekt iets, we gaan nú oversteken! Links een zebra. Het kind dreinen, vandaar dat kluitje, uiteindelijk toch met de volwassene mee, spoor van kleine schoenen voorlangs het onderste bankje.

Midden onder een rode jas die een boodschappenwagentje achter zich aansleept, de sporen zijn dun. Het lichtgrijze wielspoor dat van onder naar boven het plein oversteekt, heeft bredere banden. Een rollator, hou ik het op. Is ook een hond bij, de kleine puntjes rechts ervan lopen helemaal door tot de deur naast de terrasstoeltjes. Ik moet hier maar stoppen. Dan blijft er voor jullie ook iets te speuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect