ECB gooit volle gewicht in de schaal in strijd om clearing

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) maakt er een prioriteit van om de clearing van de derivatenhandel uit Londen weg te trekken. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren, zeker voor het Verenigd Koninkrijk zich uit de EU heeft teruggetrokken.

Clearinghuizen zijn in essentie de loodgieter van de beurs. Ze verzekeren dat na elke transactie het juiste effect en de juiste som cash aan de correcte rekening worden toegevoegd. Vandaag wordt ruim driekwart van de clearing van financiële contracten in euro in Londen uitgevoerd.

De ECB heeft een aanbeveling naar de Europese Commissie gestuurd om artikel 22 van haar statuten te mogen aanpassen. Dat maakt juridisch het pad vrij om clearinghuizen die een groot volume aan transacties in euro behandelen te verplichten zich in de EU te vestigen.

De Europese Commissie zal daar ongetwijfeld mee akkoord gaan. Ze stelde midden vorige week een aangepaste verordening voor die exact hetzelfde doel voor ogen had. Daardoor lijkt dat deel van de potentiële financiële uittocht uit Londen nu al zeker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect