ECB koopt erg weinig Duitse obligaties

De Europese centrale banken hebben in augustus net als de vorige maanden te weinig Duitse staatsobligaties gekocht en te veel Franse en Italiaanse. De aankoop van Duits papier zakte zelfs naar het laagste peil sinds de start van het stimulusprogramma in maart 2015.

De aankopen van staatsobligaties zijn in principe proportioneel met de participatie van elke nationale centrale bank in het kapitaal van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar er ontstaat een schaarste aan Duits papier, omdat Duitsland een lage overheidsschuld heeft. Daarom kopen de centrale banken wat minder Duits papier en meer Frans en Italiaans papier.

De ECB kocht in augustus voor 9,8 miljard euro Duitse staatsobligaties, 331 miljoen minder dan het quotum. De ECB kocht voor 1,3 miljard en 725 miljoen te veel Franse en Italiaanse obligaties.

De langetermijnrente daalde gisteren in de meeste landen van de eurozone, omdat beleggers na de kernproef van Noord-Korea staatsobligaties kochten. De Duitse en de Franse tienjaarsrentes brokkelden elk met 0,01 procentpunt af naar respectievelijk 0,37 en 0,68 procent. De Italiaanse rente daalde met 0,04 procentpunt naar 2,04 procent.

De Zuid-Koreaanse won was met een verlies van ruim 1 procent de belangrijkste daler. De Zwitserse frank en de yen, twee veilige havens, stegen lichtjes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect