ECB verliest wat kleingeld aan miljardenfraude

De kans dat Steinhoff bij u een belletje doet rinkelen, is klein. Troost u: bij ons ook niet. Nochtans hebben u en ik er geld aan verloren. Dat zit zo: Steinhoff crashte op de beurs van Johannesburg nadat een miljardenfraude aan het licht was gekomen. Idem voor de obligaties. Op de 'tweedehandsmarkt' betalen beleggers nog zo'n 50 euro voor elke 100 euro die ze in theorie op de vervaldag in 2025 terugkrijgen. De obligatie is uitgegeven door de Oostenrijkse poot Steinhoff Europe AG. En wat lezen we op lijn 639 van de 1.055 lijntjes tellende Excel met bedrijfsobligaties die de Europese Centrale Bank sinds maart 2016 inkocht? Steinhoff Europe AG. Dat lijntje zal dieprood kleuren in Frankfurt.

Steinhoff is een fascinerend verhaal. Opgericht in 1963 door Bruno Steinhoff. Een slimme Duitser die meubels kocht in de DDR en duur doorverkocht in West-Europa. Het kostenvoordeel verdween na de val van de Muur, maar dat loste Steinhoff op door met een overname te landen in Zuid-Afrika. Daarna volgde een expansie met 40 merken in 30 landen, waaronder het Franse Conforama. Altijd een recept voor een creatieve boekhouding, zo veel overnames.

Achter de groep gaat de miljardair Christoffel Wiese schuil. Voor een vlucht van Londen naar Luxemburg ooit betrapt met 674.920 pond cash in de trolley. Toch moest de douane die cash teruggeven omdat Wieses advocaat argumenteerde dat zijn klant zo'n kleingeld niet zou witwassen. Ook voor de ECB is Steinhoff in een 129 miljard grote portefeuille kleingeld. Maar we zijn niet gerust over de risico's die de ECB op de balans aan het laden is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect