Eddy Merckx Cycles blijft Belgisch na verkoop aan Ridley

©RV DOC

Ondernemer Jan Toye, de eige- naar van Eddy Merckx Cycles, gooit de handdoek in de ring. Hij verkoopt het bekende maar verlieslatende fietsenmerk aan het Limburgse Ridley.

Schaalgrootte. Het is een mantra in tal van sectoren. Ook in de productie van fietsen, zelfs van dure topmodellen. Dat heeft Eddy Merckx Cycles, opgericht door de levende wieler- legende Eddy Merckx, de voorbije jaren aan den lijve ondervonden. Want ondanks de miljoenen- inbreng door ondernemer, investeerder en filantroop Jan Toye, beter bekend als de man achter de brouwerij Palm, bleef de fietsenbouwer rode cijfers schrijven. Vorig boekjaar was er een verlies van 5,7 miljoen euro, waardoor het gecumuleerde tekort opliep tot 17,2 miljoen euro.

Het was in maart dan ook geen grote verrassing toen bekendraakte dat Toye zijn rechterhand Bart Van Muylder, de CEO van zijn holding Diepensteyn, uitstuurde om het roer bij Eddy Merckx Cycles over te nemen. Toye had de baan vrij, want hij is de enige eigenaar van de onderneming. Eddy Merckx verdween al jaren geleden uit het kapitaal, maar bleef wel het uithangbord.

Van Muylder werd de vierde CEO in drie jaar tijd en kreeg de opdracht de firma recht te trekken. 'En om een partner te zoeken om de draagkracht te vergroten, want onze beperkte schaalgrootte heeft een negatieve impact op de prijzen, waardoor de resultaten onder druk blijven staan. Het was niet per se de bedoeling een overnemer te zoeken', zei hij gisteren. Toch mondt de operatie nu uit in een verkoop, niet van het bedrijf, maar wel van het merk en enkele andere activa. De vennootschap blijft achter bij Toye. Hoeveel hij voor de deal krijgt, is niet bekend.

Toye is er wel in geslaagd het bekende merk Belgisch te houden. De overnemer is het Limburgse Race Productions, de firma achter een ander bekend Belgisch fietsenmerk, Ridley. Onder die naam worden wereldwijd racefietsen en tweewielers voor veldrijders en mountainbikers op de markt gebracht. Race Productions maakt onder de naam Forza ook fietsonderdelen. Het bedrijf staat sterk in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk en heeft daarnaast ook een goede marktpositie in de VS, Canada en Australiƫ.

Jochim Aerts, de oprichter, CEO en belangrijkste aandeelhouder van Race Productions, garandeert het voortbestaan van het overgenomen merk. De overlevingskansen stijgen alleszins, want met een eigen jaarproductie van zo'n 35.000 stuks en de bijna 7.000 fietsen van Eddy Merckx Cycles erbij nadert het bedrijf de kritische massa om het langdurig uit te zingen tegen de grote namen in de industrie.

Jan Toye haalde vorig jaar het nieuws toen hij de brouwerijgroep Palm verkocht aan het Nederlandse Bavaria. Is de 69-jarige zakenman, zonder opvolger in de familie, Diepensteyn aan het uitverkopen? 'Helemaal niet', luidt het. 'De twee operaties staan los van elkaar. In een familievermogen heb je altijd verschuivingen. Het is niet mijn strategie om mijn participaties van de hand te doen. Integendeel. Ik heb eerder dit jaar nog geld gestopt in het investeringsfonds van Urbain Vandeurzen. En er zullen nog andere operaties volgen. Ik ben ervan overtuigd dat vermogen moet worden gerecycleerd in de economie.'

EDDY MECKX CYCLES

Diepensteyn zit nog in het kapitaal van de brouwerij Boon, het Leuvense taaldienstenbedrijf Xplanation en in een reeks andere ondernemingen. Voorts behoren ook een stoeterij en (horeca)vastgoed tot de groep.

Opgericht in 1977 door wielerlegende Eddy Merckx.

Bedrijf uit Asse. Helemaal in handen van de holding Diepensteyn van Jan Toye (ex-Palm Belgian Craft Breweries).

Omzet (boekjaar tot eind augustus 2016): 8,8 miljoen euro. Nettoresultaat: verlies van 5,7 miljoen euro.

Jaarproductie: bijna 7.000 fietsen. Zestien werknemers.

Bekendste klant: profwielerploeg Sport Vlaanderen- Baloise.

RIDLEY

Eigendom van Race Productions uit Paal (Beringen). Heeft ook een lakkerij in Moldaviƫ. Opgericht in 1990 door Jochim Aerts.

Aandeelhouders: Jochim Aerts (meerderheid), LRM en Ideal Bicycle Corporation (Taiwan).

Omzet (2016): 38,5 miljoen euro.

Nettoresultaat: positief. Bedrag over 2016 nog niet bekend. In 2015 was er 0,8 miljoen euro winst.

Jaarproductie: 35.000 fietsen door 70 werknemers.

Bekende klanten: Lotto-Soudal, WM3 Pro Cycling Team (van de Nederlandse wielerkannibaal Marianne Vos).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect