Emotionele Musk stuurt koers Tesla fors lager

Tesla-CEO Elon Musk: 'Voor Tesla is het ergste voorbij, maar qua persoonlijke pijn moet het ergste nog komen.'  ©© REUTERS

Elon Musk, de topman van de producent van e-auto's Tesla, heeft met een opmerkelijk openhartig interview de wenkbrauwen van beleggers en Tesla-adepten doen fronsen. Het aandeel tuimelde omlaag.

De Amerikaanse krant The New York Times publiceerde donderdag een interview met Musk, een week nadat hij zijn plannen voor een beursexit van zijn bedrijf op Twitter had geopenbaard. 'Ik overweeg Tesla van de beurs te halen tegen een prijs van 420 dollar. Financiering is rond', verraste Musk toen iedereen. De opmerkelijkste passages uit het interview.

OVER DE BEURSEXIT-TWEET

Die tweet verstuurde Musk tijdens een ritje met zijn Tesla Model S naar de luchthaven, vertelt hij. Met de tweet wilde Musk transparantie verschaffen over het proces rond de beursexit. Alleen: niemand van Tesla zag of controleerde de tweet voor de voorzitter en CEO die verstuurde, geeft hij toe.

De inhoud van de tweet bleek achteraf explosief. Het aandeel van Tesla koerste fors hoger tot de technologiebeurs Nasdaq de handel stillegde. Dat gebeurde omdat Musk benadrukte dat hij het kapitaal had om Tesla van de beurs te halen. De voorbije week bleek evenwel dat dat helemaal niet zeker is. Musk baseert zich op gesprekken met het Saoedische staatsfonds, dat een beursexit steunt.

Hoewel de tweet hem de furie van de financiële markten en een officieel onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond SEC opleverde, heeft de ondernemer geen spijt van zijn befaamde tweet. 'Waarom zou ik?', zegt Musk daarover in The New York Times. 'De bestuursleden hebben over die tweet niet geklaagd tegen mij.' Maar twee bronnen van The New York Times ontkennen dat. Ze zouden woedend geweest zijn.

OVER WIET

Het interview suggereert ook dat Musk de prijs van 420 dollar met het nodige nattevingerwerk vastlegde. Hij wou een premie van 20 procent boven op de bestaande koers bieden. Maar de biedprijs belandde op 419 dollar. Musk besloot af te ronden naar 420 dollar. 'Het leek erop dat 420 een beter karma betekende dan 419', zei Musk. Het getal '420' is ook een bekende verwijzing naar de consumptie van cannabis. 'Ik had geen cannabis gebruikt, laat dat duidelijk zijn. Cannabis is niet bevorderlijk voor de productiviteit. Je bent dan 'stoned', als een steen.'

OVER ZIJN (MENTALE) GEZONDHEID

In het interview gaat Musk ook in op de 'production hell' die de ontwikkeling van het goedkopere Model 3 voor Tesla was. Hij miste bijna het huwelijk van zijn broer. 'Het afgelopen jaar was het moeilijkste en pijnlijkste uit mijn carrière', zegt hij daarover. Musk spreekt over werkuren van 120 uur per week. Zijn recentste vakantie, van een week, dateert volgens hem van 2001. 'Er waren tijden dat ik de fabriek drie of vier dagen niet verliet, dagen waarop ik niet naar buiten ging. Ik spendeerde mijn hele verjaardag op het werk. De hele nacht. Geen vrienden, niks. Voor Tesla is het ergste voorbij, maar qua persoonlijke pijn moet het ergste nog komen', luidt het dramatisch.

De Tesla-topman haalt met de krop in de keel aan dat zijn levensstijl ten koste gaat van de tijd met zijn kinderen en vrienden.

Hoewel Musk ontkent cannabis te gebruiken, geeft hij wel toe dat hij Ambien neemt, een zwaar slaapmiddel dat beter bekend is onder de naam Zolpidem.

OVER ZIJN TOEKOMST BIJ TESLA

Volgens insiders zoekt Tesla een nieuwe operationeel directeur (chief operating officer, COO), iemand die enkele taken en verantwoordelijkheden van Musk kan overnemen. Die zoektocht loopt al langer, want enkele jaren geleden benaderde Tesla Sheryl Sandberg, nu de COO van Facebook. Een bron geeft zelfs aan dat de zoektocht na Musks tweet weer is opgeflakkerd.

Hoewel Musk bereid lijkt te zijn om enkele bevoegdheden te delegeren, is hij niet van plan zijn dubbele rol als CEO en voorzitter van Tesla op te geven. 'Voor zover ik weet, wordt op dit moment niet actief gezocht naar een nieuwe operationeel directeur. Als er iemand is die de job beter kan doen, laat het mij dan alsjeblieft weten. Hij of zij krijgt de job.'

Beleggers konden het openhartige interview niet waarderen. Het aandeel sloot gisteren op de beurs in New York 9 procent lager.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect