En plots werd het ook voor de koelbloedige premier te veel

Vóór de gesprekken over het Zomerakkoord gisteren kon er bij vicepremier Kris Peeters nog een geintje af. Nadien sloeg de sfeer om. ©BELGA

Dat CD&V-vicepremier Kris Peeters gisteren bleef aandringen op een aanpassing van cruciale onderdelen van het Zomerakkoord deed premier Charles Michel (MR), die meestal koelbloedig blijft, steigeren.

'We zijn begonnen bij 30 graden in de Zomer. Intussen vriest het en is er nog steeds discussie over een akkoord dat in de zomer is gesloten', zuchtte een kabinetsmedewerker gisteravond.

De ergernis over de eindstrijd over het Zomerakkoord is groot bij de N-VA en Open VLD. Maar ook bij de premier. De voorbije jaren koos hij vaak de kant van CD&V en Kris Peeters, omdat de MR sociaal-economisch meestal op dezelfde lijn zit als CD&V. Maar nu heeft de premier weinig begrip voor de manier waarop Peeters zich opstelt.

'CD&V heeft deze zomer het akkoord mee goedgekeurd, het vorige maand in de ministerraad groen licht gegeven en nu beginnen ze plots moeilijk te doen', klinkt het geërgerd in regeringskringen. 'Wat denkt Peeters ermee te winnen door de zaak te blokkeren?'

Wat de premier hoog zit, is dat de vier coalitiepartners onlangs bij de tweede onderhandelingsronde over het Zomerakkoord afgesproken hebben dat er niets meer zou worden aangepast. 'Dat was een herenakkoord. Als men dat niet nakomt, is er een probleem', klinkt het in regeringskringen.

De discussie ging gisteren opnieuw over het voorstel van Open VLD om vanaf volgend jaar toe te laten dat mensen tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen. Het gaat om verenigingswerk, klusjes voor andere burgers en diensten via erkende digitale platformen. Het onbelast bijverdienen is de trofee die de Vlaamse liberalen binnenhaalden bij het Zomerakkoord.

En dat wordt nu ter discussie gesteld door CD&V, die onder druk staat van het middenveld. CD&V vreest dat het vrijwilligerswerk in gevaar komt, omdat vrijwilligers nu vaak alleen een onkostenvergoeding krijgen. In de toekomst dreigt 500 euro per maand de norm te worden, luidt het.

Bovendien vrezen de christen- democraten en veel organisaties voor de gevolgen in de welzijnssector. Het is niet uitgesloten dat daar mensen die onvoldoende kwaliteiten in huis hebben eveneens met de 500 euroregeling worden ingezet.

Maar Open VLD wil van geen wijken weten. Alle hervormingen uit het Zomerakkoord - het onbelast bijverdienen, de hervorming van de vennootschapsbelasting en de invoering van de effectentaks - moeten samen naar het parlement, vindt Open VLD. En ze wordt gesteund door de N-VA en de MR.

Ook over de effectentaks, de belasting voor wie 500.000 euro of meer op zijn effectenrekening heeft staan, was gisteren nog discussie. CD&V eiste garanties dat de 254 miljoen euro die is afgesproken zeker gehaald wordt.

In een poging om uit de impasse te geraken, had Michel gesprekken onder vier ogen met zijn vicepremiers. Daarbij toetste hij diverse pistes af. Rond 19 uur gingen de topministers opnieuw om de tafel zitten. Maar al gauw bleek dat Peeters dwars bleef liggen rond de 500 euro onbelast bijverdienen voor burgerklusjes. 'Ze willen het nog altijd helemaal uithollen en allerlei grendels inbouwen', luidde het gisteravond. De inschatting was dat Peeters ook niet meer zou 'bougeren', zeker niet na de slechte peilingen voor CD&V. Bij het ter perse gaan, was er nog geen zicht op een akkoord.

Gisteren werd niet uitgesloten dat de gesprekken dit weekend doorgaan. Want de tijd dringt. Als er in het weekend geen akkoord is, dreigen de hervormingen niet meer op tijd te kunnen worden goedgekeurd in het parlement. De hervorming van de vennootschapsbelasting, de effectentaks en de mogelijkheid om onbelast bij te verdienen zijn beslissingen die in principe moeten ingaan op 1 januari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect