Engie geeft Bel20 stroomstootje

De Brusselse beurs ruilde net als de Europese collega's een eerder verlies voor winst, onder aanvoering van Engie. De Bel20 vlagde 0,2 procent hoger af.

De grootste winst was gisteren voor Engie, dat 3,1 procent aandikte tot 14,41 euro. De klim lijkt op het eerste gezicht verrassend: de Franse overheid kondigde dinsdagavond aan dat ze 99,9 miljoen aandelen van de nutsgroep van de hand gaat doen. Dat stemt overeen met 4,1 procent van het kapitaal. Parijs verkocht in januari al eens 4,1 procent.

Toch was er opluchting: dit keer vonden de stukken een afnemer tegen een bescheiden korting van goed 1 procent op de beurskoers. Parijs kon het zich zelfs permitteren 11,1 miljoen extra aandelen op de markt te gooien en verkocht uiteindelijk een belang van 4,5 procent voor 1,53 miljard euro.

In januari eisten beleggers nog een korting van meer dan 4 procent. In februari zakte Engie weg naar een diepterecord, maar sindsdien heeft CEO Isabelle Kocher een deel van de twijfel over het transformatieplan - met een focus op meer groene energie - kunnen wegnemen.

KBC (67,85 euro) liet 0,3 procent liggen. De Vlaamse bank-verzekeraar kreeg een adviesverlaging van Berenberg, van 'kopen' tot 'houden'. Het koersdoel stijgt van 60 tot 65 euro, maar dat is dus onder de huidige koers.

Grosso modo wordt KBC om twee redenen van de kooplijst gehaald: de hoge waardering en de nieuwe overnameambities. Tegenover zijn Europese sectorgenoten noteert KBC met een premie van 20 procent. Vanwege het businessmodel en de voorzichtige risicobenadering van KBC is een kwaliteitspremie gerechtvaardigd, zeggen analisten Andrew Lowe en Iro Papadopoulou. Maar een verdere stijging verwachten ze niet. Bovendien kunnen kosten en krimpende rentemarges de toekomstige groei van de winst per aandeel beperken.

'Wij hebben het moeilijk om opwaarts potentieel te vinden', klinkt het. Intussen lijkt volgens analisten de goesting bij het management toe te nemen om weer overnames te doen en dat kan de uitkering van kapitaal aan de aandeelhouders afremmen of uitstellen.

Vooruitlopend op de halfjaarcijfers stuurden beleggers Hamon de voorbije dagen ruim een kwart hoger. Blijkbaar hoopten ze op beterschap bij de Waalse fabrikant van koeltorens en systemen om rookgassen te zuiveren. Dat optimisme was niet zonder risico, want Hamon heeft een lange geschiedenis van winstwaarschuwingen en moest begin dit jaar worden gered door de Waalse overheid.

Onrechtstreeks kwam er daardoor ook een nieuwe topman, maar veel beterschap is voorlopig niet merkbaar. De omzet kwam in de eerste zes maanden 5 procent lager uit en het brutobedrijfsresultaat (ebitda) kleurde 10,8 miljoen euro in het rood, wat amper beter is dan het verlies van 12,4 miljoen een jaar eerder. De hoop op een wonder is meteen vervlogen en het aandeel donderde 16,3 procent lager tot 2,75 euro.

Het meeste bedrijfsnieuws kwam dinsdagavond en woensdagochtend uit de vastgoedsector. Het belangrijkste was van Aedifica. De specialist in zorgvastgoed maakte voor het boekjaar 2016/2017 sterke resultaten bekend die iets beter waren dan verwacht. Degroof Petercam-analist Jean-Marie Caucheteux trekt zijn koersdoel lichtjes op, van 84 tot 85 euro, maar laat zijn koersdoel dalen van 'kopen' tot 'bijkopen'. Aedifica heeft er een razendsnelle expansie in Duitsland en Nederland op zitten, maar die zit intussen aardig in de beurskoers. De huidige koers impliceert een premie van 56 procent op de nettoactiefwaarde. Het aandeel won 0,4 procent tot 79,87 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect