EPC-attest schetst betrouwbaarder beeld van energiepeil woning

De EPC-berekeningen voor eenzelfde woning lopen soms sterk uiteen. ©© Hollandse Hoogte

Vanaf 1 juli zullen deskundigen de energieprestatie van een woning inspecteren op een manier die minder ruimte laat voor interpretatie. Of dat is toch de bedoeling. Dat moet leiden tot meer betrouwbare energieprestatiecertificaten voor wie zijn woning verkoopt of verhuurt.

Wie zijn woning wil verkopen of verhuren, moet een energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, afleveren. Dankzij dat attest krijgen kandidaat-kopers of -huurders een beeld van het energiepeil van een woning. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning.

Twee jaar geleden bleek dat de EPC-berekening voor eenzelfde woning sterk uiteen kon lopen. Voor een appartement in Gent schommelde de EPC-score tussen 242 en 797, afhankelijk van de deskundige die de berekeningen had gemaakt. Ook de tijd die de experts aan het opmaken van het attest hadden besteed, bleek sterk te variëren, van 1,5 tot meer dan 4 uur. Eenzelfde verhaal voor de kostprijs.

Een van de pijnpunten was dat het inspectieprotocol - zeg maar het basisdocument op grond waarvan de energiedeskundige zijn huiswerk maakt - te veel ruimte liet voor interpretatie. Daarom is het oorspronkelijke protocol aangepast. De bedoeling is dat het EPC-attest meer houvast biedt. 'Een EPC blijft een benadering, maar we willen ervoor zorgen dat de verschillen zo klein mogelijk zijn', meldt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Permanente vorming

Voorts moeten de energiedeskundigen voortaan een permanente vorming volgen. Uit een onderzoek van het Vlaams Energieagentschap (VEA) bleek dat de verschillen in het kennisniveau van de energiedeskundigen de voornaamste reden waren voor de uiteenlopende scores. 'Met deze hervorming willen we de kwaliteit van het EPC en de deskundigheid van de mensen die het opmaken, verhogen', aldus Tommelein.

Met de permanente vorming hoopt het VEA tot een selectie te komen van deskundigen die het werk serieus nemen. Want ook dat bleek een heikel punt. Volgens Rufin Volckaert, de expert onder wiens leiding 20 energiedeskundigen - onafhankelijk van elkaar - het EPC van het hierboven vermelde appartement in Gent berekenden, legden niet alle energie-experts dezelfde ernst aan de dag. 'Het opmaken van een degelijk attest voor een rijwoning neemt minstens 4 uur in beslag. Als de deskundige beweert dat hij de job kan klaren voor 90 euro, inclusief btw, dan is dat niet ernstig', zei hij toen.

Maar bij het Overlegplatform voor Energiedeskundigen (OVED) heerst nog wat scepsis over het aangepaste protocol. 'Het laat voor bepaalde aspecten nog altijd ruimte voor interpretatie. We vrezen dat het nieuwe protocol niet alle misverstanden uit de wereld helpt', stelt OVED-coördinator Eline D'hooge. Volgens het VEA kunnen eventueel nog resterende vragen altijd voorgelegd worden aan de helpdesk.

'Positief is wel dat de deskundige nu meer dan vroeger verplicht wordt om opzoekingen te verrichten', zegt D'hooge. 'Hij kan zijn beoordeling niet meer afwimpelen door simpelweg te poneren dat dit of dat gegeven ontbreekt.'

D'hooge wil niet gezegd hebben dat het opmaken van het EPC-attest duurder zal worden. 'Al staan de prijzen onder druk. Voor een deskundige die het werk goed doet en die de nodige tijd neemt, is het uurloon nu te laag', poneert ze.

Er is geen vaste kostprijs voor het opmaken van een EPC-certificaat. Het kostenplaatje is afhankelijk van verschillende factoren (lees hieronder).

Zonder verwarming

Vanaf 1 juli is een EPC-attest ook verplicht voor woningen die niet over een verwarming beschikken. Denk aan een loft die casco wordt verkocht of aan een net gerenoveerde herenwoning. Tot nu moest voor die woningen, volgens de letter van de regelgeving, geen EPC worden opgemaakt. En dat terwijl het voor iedereen duidelijk is dat er uiteindelijk toch verwarming in die woningen moet worden geplaatst.

Het EPC-attest is ook niet nodig als u geen schriftelijke publieke publiciteit (website, krantenadvertentie, affiche voor uw raam,...) maakt voor de verkoop of de verhuur van uw woning. Het agentschap veronderstelt dat u de woning dan verkoopt of verhuurt aan iemand die de woning kent en zich daarom een voldoende beeld kan vormen van de energieprestatie, zoals dat het geval is bij een verkoop tussen familieleden. Dat creëert volgens het OVED grote onduidelijkheid. 'Veronderstel dat u uw woning direct verkoopt aan de poetsvrouw van een buurman. De poetsvrouw zal uw woning misschien kennen, maar toch niet genoeg om de energieprestatie en de mogelijke energetische verbeteringen goed in te schatten', oppert D'hooge.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect