Familie Santens koopt vervolging af

In april viel het doek over de badlinnenproducent Santens. Nu is ook een streep getrokken onder de miljoenenfraudezaak. ©Emy Elleboog

De Oost-Vlaamse zakenfamilie Santens heeft haar lang aanslepende belastingfraudezaak mogen afkopen. Dat vernam De Tijd. Na betaling van ruim 4,5 miljoen euro vervallen alle vervolgingen.

De raadkamer van Oudenaarde heeft een streep getrokken onder de miljoenenfraudezaak tegen Marc Santens, zijn neef Lieven Santens, die eerder dit jaar op 81-jarige leeftijd overleed, en hun gezinsleden. Dat gebeurde afgelopen vrijdag achter gesloten deuren, maar het parket van Oost-Vlaanderen heeft het nieuws nu bevestigd aan De Tijd. Twaalf verdachten (elf leden van de familie-Santens plus een vertrouwenspersoon) riskeerden voor de strafrechter te belanden. Maar de raadkamer heeft de strafvordering laten vallen omdat ruim 4,5 miljoen euro is betaald. Er is een dading gesloten met de Bijzondere Belastinginspectie van Gent en nog een fiks percentage extra betaald aan de openbare aanklager.

Raf Verstraeten en Johan Speecke, de advocaten van Lieven Santens, reageren kort: 'Het parket heeft de zaak teruggebracht tot haar werkelijke proporties, waardoor we effectief een minnelijke schikking konden sluiten.' Johan Scheers, de advocaat van Marc Santens, wil ook weinig kwijt over de minnelijke schikking, die vertrouwelijk moest blijven. 'We zijn inderdaad naar de fiscus gestapt om alles te regulariseren, de achterstallige belastingen, de boetes en de boete aan het parket.'

Het onderzoek begon in 2007 en kwam het jaar nadien in de openbaarheid na zo'n 15 huiszoekingen in woningen en bedrijven in Brussel, Oost- en West-Vlaanderen. Daar kwamen 75 speurders aan te pas. Zes leden van de familie Santens werden in verdenking gebracht. De belangrijkste verdachten waren Marc en Lieven Santens. Marc, die de adellijke titel van baron kreeg, was jaren bestuurder bij de vroegere Kredietbank. Van 1994 tot 1997 was hij zelfs voorzitter. Zijn neef Lieven was vooral bekend als burgemeester van Oudenaarde van 1988 tot 2000.

Familiefortuin

Het familiefortuin gaat terug tot 1913. Toen begon Jean-Baptiste Santens katoenen stoffen, zakdoeken en keukenhanddoeken te fabriceren. Marc en Luc Santens stonden samen met hun neven Lieven en Herman als derde generatie aan het roer van de badlinnenfabrikant uit Oudenaarde. Maar eind jaren 90, bij de overgang naar de vierde generatie, werden de activiteiten opgedeeld. De badlinnenproductie belandde bij de broers Marc en Luc, hun neef Lieven investeerde onder meer in de tapijtfabrikant Mc Three uit Waregem.

Maar bij Mc Three liep hun zakenpartner Lucien Vanwynsberghe tegen de lamp toen fraudespeurders er verdachte kapitaalverhogingen op het spoor kwamen. Mogelijk werden Belgische opbrengsten versluisd naar buitenlandse bedrijven om belastingen te ontwijken en ze via dubieuze constructies weer in België te investeren. Dat onderzoek leidde in 2013 tot een minnelijke schikking van ongeveer 4 miljoen euro. Maar de speurders kwamen dus ook verdachte geldbewegingen bij Santens op het spoor.

Het gerecht probeerde in kaart te brengen hoeveel inkomsten de familie Santens door de jaren heen via schermbedrijven in onder andere Luxemburg, Zwitserland en op de Britse Maagdeneilanden verborgen had gehouden voor de fiscus. In de tenlasteleggingen tegen de verdachten kon het parket uiteindelijk teruggaan tot het einde van de jaren 90, met geviseerde feiten die nog tot het jaar 2009 plaatsvonden. In de eindvordering van het parket was sprake van geknoei met de personen- en de vennootschapsbelasting. Ook het witwassen van zwart geld was meegenomen in de betichtingen.

Maar het komt dus niet tot een proces, heeft de raadkamer vrijdag besloten. Voor Lieven Santens was de uitdoving van de vervolging al vastgesteld wegens zijn overlijden in januari. Maar ook de elf andere verdachten ontsnappen aan een veroordeling.

In april dit jaar viel het doek al over de badlinnenproducent Santens. Eind 2011 had de Franse huislinnenfabrikant Descamps het gedeelte van Santens overgenomen dat via de wet op de continuïteit van de onderneming (WCO) gered werd van een faillissement. Maar in april legde Descamps de boeken neer voor de vestiging in Oudenaarde. Daarbij verloren zo'n 120 arbeiders en bedienden hun job.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect