'Fed zal gepast reageren op handelsconflicten'

Fed-voorzitter Jerome Powell sprak gisteren op een Fed-conferentie in Chicago. ©© AFP

De Amerikaanse centrale bank Fed zal gepast reageren om de economische expansie gaande te houden. Met die boodschap voedt voorzitter Jerome Powell de hoop op een renteknip.

Op een Fed-conferentie in Chicago, waar de centrale bank brainstormt over de doelstellingen en instrumenten van het monetair beleid, ging Powell gisteren kort in op de huidige economische turbulentie. De escalerende handelsoorlog tussen de VS en de rest van de wereld doet zakenbanken als Morgan Stanley waarschuwen voor een Amerikaanse recessie over negen maanden als president Donald Trump het conflict op de spits blijft drijven.

'We weten niet hoe en wanneer de handelsgesprekken en andere zaken opgelost zullen raken', zegt Powell. 'We houden de gevolgen voor de Amerikaanse economische vooruitzichten nauwgezet in de gaten en zullen, zoals altijd, gepast reageren om de expansie gaande te houden.'

De rente op tienjarig Amerikaans staatspapier daalde lichtjes na Powells woorden. De markten zien in de uitspraken een signaal dat de Fed aan een renteverlaging denkt. Ook de Amerikaanse aandelenbeurzen koersten vlot hoger.

Beleggers rekenen er steeds meer op dat de Fed dit jaar nog de rente verlaagt als gevolg van de negatieve economische impact van de handelsoorlog. Ze verhoogde in december voor het laatst de beleidsrente naar 2,25 tot 2,5 procent, maar ging nadien nadrukkelijk op de rem staan.

Charles Evans, de voorzitter van het Fed-kantoor in Chicago, klonk dinsdag iets voorzichtiger. Hij erkende dat er 'indien nodig' ruimte is voor een soepeler beleid nu de inflatie onder de doelstelling van 2 procent kampeert. 'Maar de economische fundamenten blijven stevig. De consument houdt stand', voegde hij toe.

De conferentie is het hoogtepunt van een denkoefening van een jaar over de vraag of het monetair beleid nog wel aangepast is aan de veranderde economische realiteit van lage groei, lage rentes en lage inflatie.

Het onvermogen van centrale banken om ondanks massale stimulus hun inflatiedoelstelling van 2 procent te bereiken, doet de vraag rijzen of de beleidsstrategie en de instrumenten niet aan herziening toe zijn. Het lagere renteniveau maakt het moeilijker een volgende crisis te bestrijden, omdat centrale banken sneller tegen de grens van de nulrente botsen.

'Het is onze plicht maatregelen te nemen zodat we optimaal kunnen omgaan met onze volgende ontmoeting met de nulgrens', stelt Powell. Het idee van een inflatiedoel van gemiddeld 2 procent staat daarbij centraal. Dat betekent dat de centrale bank een periode met te weinig inflatie compenseert met een periode van een inflatie boven 2 procent. Die belofte van toekomstige extra stimulus moet toelaten sneller uit het economische dal te klimmen.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect