Ford gaat toch meer auto's bouwen in Mexico

De Amerikaanse autobouwer Ford gaat elektrische wagens bouwen in Mexico. Dat is opvallend, want een jaar geleden schrapte het bedrijf de bouw van een nieuwe fabriek, voor 1,6 miljard dollar, in het land.

Die beslissing kwam er onder druk van president Donald Trump, die dreigde met hogere invoerheffingen voor bedrijven die in Mexico produceerden voor de Amerikaanse markt. Toen Ford van de plannen afzag, klopte Trump zich op de borst. Ook omdat Ford aankondigde 700 miljoen dollar (zo'n 595 miljoen euro) te investeren in zijn fabriek in Flat Rock, Michigan.

De auto's die Ford in Mexico gaat produceren, zijn door batterijen aangedreven. In Mexico kan Ford besparen op loonkosten, zegt Sherif Marakby, hoofd van de divisie elektrische en autonome wagens, in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

Ford paait Trump met het feit dat het ook zijn investeringen in de Verenigde Staten opdrijft. Het zal niet langer 700 miljoen dollar in Flat Rock investeren, maar 900 miljoen. Dat is goed voor 850 jobs, 150 meer dan verwacht.

De fabriek in Flat Rock focust op de productie van zelfrijdende wagens. Ford drijft de investeringen op omdat het ervan uitgaat dat de markt van zelfrijdende auto's snel zal groeien als het eerste zelfrijdende model in 2021 van de band rolt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect