Gelobby over nieuwe straaljagers

©BLOOMBERG NEWS

Niemand minder dan de Franse minister van Defensie, Florence Parly, zette deze week, in een opinie-bijdrage in De Tijd, haar beste beentje voor om de Belgen ervan te overtuigen voor de Franse Rafale-straaljagers te kiezen.

België wil voor 3,5 miljard euro 34 nieuwe straaljagers kopen, in opvolging van de F-16's, die na 2022 helemaal op zijn. Dat er dan gelobbyd wordt, is normaal. Maar dat dat openlijk gebeurt op het allerhoogste politieke niveau, is zelden gezien. Temeer omdat Parijs zich niet heeft gehouden aan de Belgische procedure, en vanuit een buitenspelpositie alsnog probeert in de wedstrijd te komen.

Parijs hoopt de Belgen te overtuigen met een niet te versmaden aanbod. Er worden voor 4 miljard euro aan contracten voor het Belgische bedrijfsleven aangeboden, als ons land in een samenwerkingsakkoord stapt en voor de Rafale-straaljager kiest. Dat belooft de Franse minister zwart op wit.

Er is inmiddels sprake van een internationaal opbod over de economische compensaties die aan de Belgische industrie 'zowel in het noorden als in het zuiden van het land' worden beloofd. En ook dat is opmerkelijk. Al was het maar omdat economische compensaties eigenlijk niet meer mogen, en die zaken meestal in alle discretie worden geregeld.

Maar nu worden alle kaarten op tafel gelegd. Vanuit München, waar het hoofdkwartier is gevestigd van het Brits-Duits-Spaans-Italiaans consor- tium rond Airbus, volgde meteen een antwoord op het Franse gelobby. Als ons land voor de Eurofighter (foto) kiest, dan komen er twee innovatieve centra: een in het zuiden en een in het noorden van het land.

Als klap op de vuurpijl biedt Eurofighter aan dat dan ook een heus 'cybersecurity center' zal worden gebouwd van meer dan 1 miljard euro, met de medewerking van de Britse inlichtingendienst. Een vliegtuigdeal, gekoppeld aan een spionageovereenkomst, het is zelden gezien.

En dan is er nog de 'derde', die volgens het gezegde met het been heenloopt, als twee honden erom vechten. Het Amerikaanse Lockheed is ook in de running met de F-35, het enige gevechtsvliegtuig van de vijfde generatie, dat met zijn stealthtechnologie onzichtbaar is voor de vijand.

Deze week ontmoette premier Charles Michel (MR) in Brussel nog de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Die prees dat België fors gaat investeren in militaire aankopen. Maar of ze het ook concreet hebben gehad over de F-35, is niet geweten. 'Zou het anders kunnen?', was wel te horen in regeringskringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect