Gert bakelants

Is de winnaar na drie weken al bekend? Het zou straf zijn, maar Veronique bouwde al een flinke voorsprong uit. Hoe ze daarin slaagt? Door niet te veel te handelen (in tegenstelling tot de actieve Faroek), door kwaliteit en momentum te combineren (in tegenstelling tot de tegendraadse Serge) en door in tegenstelling tot Kurt het overgrote deel van het geld aan het werk te zetten.

Is het toevallig dat de vrouw in het gezelschap de leiding neemt? In een wedstrijd als deze wellicht wel. Maar op de wat langere termijn zijn vrouwen doorgaans prima beleggers. De Amerikaanse onderzoekers Brad Barber en Terrance Odean, beiden mannen, toonden in een studie in de jaren 90 aan dat mannen gemiddeld 45 procent meer handelen dan vrouwen. Dat overdadige handelen leidde bij de mannen vooral tot meer kosten en dus een lager rendement.

Waarom handelen mannen meer dan vrouwen? Volgens Barber en Odean ligt dat aan het hogere vertrouwen van mannen in hun financiële kennis. Dat vertrouwen is niet altijd gerechtvaardigd. Zeker in een wedstrijd op korte termijn worden tal van deelnemers verleid door impulsbeleggingen. Het te graag willen winnen en het te hoge testosterongehalte kunnen hen de das omdoen.

Gert Bakelants

Hoofdredacteur De Belegger

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect