Glencore helpt Nyrstar met Port Pirie

Het grondstoffenconcern Glencore gaat de zinkgroep Nyrstar bijstaan bij de herontwikkeling van haar fabriek in Port Pirie. In dat project wordt de smelter in de Zuid-Australische haven omgevormd tot een verwerkingsfabriek voor verschillende metalen.

Glencore heeft enkele jaren geleden een gelijkaardig project gerealiseerd in Kazachstan. Het New Metallurgy Project van Kazzinc werd in 2012 voltooid. Daarbij werd gebruik gemaakt van het Isasmelt-proces van Glencore Technology. Nyrstar krijgt een licentie om ook die Isasmelt-technologie te gebruiken. Zo zal de smelter in Port Pirie meer flexibiliteit krijgen in de selectie van grondstoffen. Daarnaast zal personeel van Nyrstar worden opgeleid in de loodsmelter van Kazzinc in Ust-Kamenogorsk in Kazachstan. Er zullen ook medewerkers van Kazzinc overkomen naar Port Pirie om daar personeel te vormen en te helpen bij de opbouw.

De samenwerking tussen Glencore en Nyrstar is niet zo verrassend. Hilmar Rode, de CEO van Nyrstar, en operationeel Frank Rittner werkten onder meer bij Glencore en waren nauw betrokken bij de modernisering van de smeltoven van Kazzinc.

'De hulp van Glencore is positief nieuws', reageert ING-analist Stijn Demeester. Hij vindt het een goede zaak dat het personeel van Nyrstar een degelijke opleiding krijgt aangezien het om een complex proces gaat. Maar het nieuws mag ook niet overschat worden, beklemtoont hij.

Port Pirie is een cruciaal project voor Nyrstar. Het moet de winst vanaf 2018 hoger stuwen. Volgens topman Rode kost de verbouwing zo'n 440 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect