Greenyard staat voor jaar van de waarheid

Greenyard moet dit jaar werk maken van onder andere een geplande kapitaalverhoging. ©© Wouter Van Vooren

Het fruit- en groenteconcern Greenyard moet de komende maanden cruciale beslissingen nemen. Maar geen woord over de geplande hervormingen en de kapitaalverhoging bij de presentatie van de jaarcijfers, die rotslecht waren.

Greenyard biechtte gisteren een nog groter dan verwachte schuldratio op. Dat zich in april een pril herstel aftekende, was een doekje voor het bloeden. '2018 was het meest uitdagende jaar in de geschiedenis van het bedrijf', erkende Hein Deprez, de co-CEO en hoofdaandeelhouder, bij de aankondiging van de jaarresultaten voor het boekjaar dat in maart eindigde. Toch lijkt er niet onmiddellijk beterschap in zicht. De huidige situatie laat geen tegenvallers meer toe, en het blijft wachten op concrete beslissingen die de toekomst van het bedrijf veiligstellen.

Wat is het probleem?

Greenyard kampt met een schuldencrisis. Deprez bouwde in dertig jaar een bedrijf uit dat jaarlijks voor bijna 4 miljard euro groenten en fruit verkoopt aan supermarkten. Dat deed hij via overnames die hij met leningen betaalde. Eind maart had Greenyard 456,3 miljoen euro schulden. Dat is 37,2 miljoen euro meer dan het jaar voordien.

Het grote probleem is dat de schuldenberg 7,1 keer hoger is dan de brutobedrijfswinst (ebitda). Die laatste kwam uit op 64,5 miljoen euro. Dat is de helft minder dan in 2017, maar het bedrijf had begin dit jaar al gewaarschuwd dat de winst op dat niveau zou uitkomen.

De schuldratio van 7,1 is prangender dan algemeen aangenomen. De meeste analisten gingen uit van een ratio van 5 of 6. 'Wellicht hield de markt te weinig rekening met enkele eenmalige kosten', zegt een Greenyard-woordvoerder.

Wat is de oorzaak van het probleem?

Dat de schulden de pan uitswingen, heeft drie oorzaken. Ten eerste moet Greenyard zijn prijzen verlagen. 'We merken dat retailers (supermarkten, red.) sinds enkele jaren steeds meer druk zetten op de prijzen', zegt financieel directeur Geert Peeters.

Ten tweede speelde de mislukte oogst door de droge zomer van 2018 het bedrijf parten. De kosten liepen op, want van sommige groenten en fruit waren er tekorten en de vruchten die beschikbaar waren, waren vaak van slechte kwaliteit.

Tot overmaat van ramp werd in de zomer de listeriabacterie aangetroffen in een Hongaarse diepvriesgroentefabriek. De Europese voedselwaakhond EFSA bracht de fabriek in verband met negen overlijdens en 38 ziektegevallen. Greenyard moest uit heel de wereld producten terugroepen en de fabriek desinfecteren. De operatie kostte 25,7 miljoen euro.

Welke maatregelen neemt Greenyard?

Het bedrijf voert een herstructurering door die 422 jobs doet verdwijnen. De belegger krijgt geen dividend voor het boekjaar 2018.

Nog belangrijker is dat het bedrijf zijn afdeling conservengroenten - met een grote fabriek in Bree - wil verkopen. Geruchten dat die verkoop mislukt is, noemt het 'fake news'. Het is de bedoeling dat de verkoop 100 miljoen euro oplevert.

Daarbovenop wil Greenyard 50 tot 75 miljoen ophalen door andere bedrijfsonderdelen te verkopen. Het gaat om kleinere entiteiten, zoals losstaande fabrieken en andere gebouwen. Maandag ging de beruchte Hongaarse fabriek de deur uit voor een onbekend bedrag.

De vraag rijst of de groep de beoogde som verzameld krijgt. In december verkocht ze al haar potgrondtak. Daarvoor kreeg ze 120 miljoen euro, waarmee ze haar schulden kon afbetalen. Maar de verkoop gebeurde onder druk en daardoor met een minwaarde van 49,70 miljoen.

Hoe zit het met de langverwachte kapitaalverhoging?

Het koninginnenstuk van de hervormingen die Deprez en de nieuwe co-CEO Marc Zwaaneveld doorvoeren, is een kapitaalverhoging. Die kan volgens waarnemers oplopen tot 140 miljoen euro. Daar was dinsdag weinig nieuws over.

Greenyard spreekt met 'een selectie van belangrijke investeerders'. Voor het einde van dit boekjaar moet de kogel door de kerk zijn. 'We zijn bezig met gesprekken die meer dan aftastend zijn', is het enige wat Greenyard er voorlopig over kwijt wil.

'Dat het zo lang duurt, komt omdat Greenyard afwacht hoeveel het krijgt voor zijn conserventak', zegt de beursanalist Alan Vandenberghe (KBC Securities). 'Daarnaast moet het bedrijf eerst aantonen dat de herstructurering vruchten afwerpt. Dat is uiteraard belangrijk voor kandidaat-investeerders.'

Werpt de herstructurering vruchten af?

De jongste weken verspreidt Greenyard persberichten met goed nieuws. Het sloot nauwere samenwerkingen met supermarktketens als Delhaize, Carrefour België en het Britse Tesco. De fabriek in Hongarije is verkocht. En de resultaten van april waren beter dan die van vorig jaar en overstegen naar eigen zeggen de verwachtingen van het bedrijf.

'Dat is goed nieuws', zegt Vandenberghe. 'Maar ik mis concrete cijfers. Die zijn belangrijk om een oordeel te vellen.'

Bij Tesco vult Greenyard binnenkort het hele diepvriesrayon. Maar wat Deprez de voorbije jaren al leverde aan de Britten, is niet duidelijk. Aan Delhaize zal Greenyard 'aanzienlijk meer' leveren, maar hoeveel blijft vaag. Ook naar de verkoopprijs van de Hongaarse fabriek is het raden.

Het bedrijf maakt zich sterk dat de brutobedrijfswinst dit jaar 20 miljoen euro hoger zal uitvallen dankzij de herstructurering. Volgend jaar zou ze nog eens met 24 miljoen euro stijgen, waardoor de kaap van 100 miljoen gerond wordt.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect