Grootbanken zien cashafhalingen verrassend fors terugvallen

Is betalen met cash definitief op de terugweg in België? De nieuwste cijfers over geldafhalingen bij grootbanken in ons land doen vermoeden van wel.

Alle vijf de grootbanken in België stelden vorig jaar een daling vast van het aantal geldafhalingen. Bij BNP Paribas Fortis haalden klanten in 2016 12,2 miljard euro cash af uit de automaten, 3 procent minder dan in 2015. Bij Belfius werd voor 9,4 miljard euro gepind, een daling van 4 procent. ING België kwam uit op 4,7 miljard euro, eveneens een krimp van 4 procent. KBC geeft geen bedragen, maar geeft wel mee dat het vorig jaar een terugval van 5 procent vaststelde.

Dat cash uit de gratie valt, is logisch. Elektronisch betalen is al jaren aan een opmars bezig. Maar ook daar zijn opmerkelijke trends vast te stellen. Online banking groeit iets trager dan voorheen. Tien jaar lang nam het aantal gebruikers jaarlijks met 1 miljoen toe. Maar de afgelopen twee jaar viel die groei terug tot 'slechts' 500.000 nieuwe gebruikers per jaar. Mobiel betalen wordt dan weer populairder. In vier jaar tijd groeide het aantal gebruikers van 100.000 naar 3,3 miljoen.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect