Hevige sneeuwval veroorzaakt grote verkeerschaos

De zware winterprik leidde gisteren tot grote problemen op de weg en bij het luchtverkeer. Ook vandaag blijft het wellicht erg glad en schrapt Brussels Airlines nog heel wat vluchten.

Enkele centimeters sneeuw veroorzaakten gisteren zware verkeersproblemen. Vooral de luchthaven van Zaventem werd getroffen. Op Brussels Airport landden gisteren tot 18 uur bijna geen vliegtuigen meer. Zo'n 300 vluchten werden geannuleerd, ongeveer de helft van de geplande vluchten.

Brussels Airlines annuleerde alle vertrekkende vluchten, behalve zeven langeafstandsvluchten. De maatschappij zal ook vandaag nog enkele tientallen vluchten schrappen. Dat deelde het bedrijf gisteravond mee op zijn website. Het gaat om meer dan twintig inkomende vluchten en om vertrekkende vluchten naar Wenen, Milaan, Genève, Berlijn, Barcelona, Rome en Basel.

Ook op de autowegen leidde de sneeuw tot problemen. Op de Vlaamse snelwegen stond in de late voormiddag 631 kilometer file. Het plaatje voor heel België kwam uit op 1.280 kilometer file. De filebarometer wisselde zeer snel omdat weggebruikers hun rijstijl aanpasten, trager reden en meer remden. Volgens Touring was er dan ook niet zozeer sprake van files als wel van sterk vertraagd verkeer.

In Brussel gingen de tunnels tijdelijk dicht. Her en der werden op- en afritten van snelwegen afgesloten en was het uitkijken op hellingen, onder meer op het viaduct van Vilvoorde. Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwden dat de wegen ook deze ochtend nog erg glad kunnen zijn.

De sneeuwval stuurde ook het openbaar vervoer in de hoofdstad grondig in de war. 's Middags reden amper 13 van de 50 buslijnen. Na de middag normaliseerde de situatie zich. Ook in Vlaanderen kende het openbaar vervoer problemen.

Op het spoor veroorzaakte de sneeuwellende minder hinder, al werd op enkele lijnen het spoorverkeer toch onderbroken. Tussen Antwerpen en de Nederlandse grens strandde gisteravond een Thalys op de HST-lijn ter hoogte van Brasschaat. Vierhonderd reizigers naar Amsterdam liepen zeker drie uur vertraging op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect