Hoegaarden-brouwer Pierre Celis overleden

Pierre Celis in de zaal waar hij de eerste Hoegaarden brouwde. (foto Ivan Put)

De Belgische brouwer Pierre Celis is zaterdagavond op 86-jarige leeftijd overleden nabij Hoegaarden. Hij maakte naam in de brouwerswereld toen hij in de jaren 60 het bekende witbier Hoegaarden herlanceerde. Later trok hij naar de VS om er 'Celis White' te brouwen.

Pierre Celis leerde de brouwersstiel kennen van zijn buurman, de laatste ambachtelijke brouwer van Hoegaarden. Het bier werd toen enkel nog gedronken in de regio Leuven en bepaalde delen van Brussel.

In 1966 stichtte Celis brouwerij De Kluis, waarmee hij het 'Witteke' nieuw leven inblies. Daarbij speelde het bekende bierglas vast en zeker een rol. In feite ging het om een partij confituurpotten die Celis als bierglas inschakelde. Na een zware brand in 1985 verkocht hij zijn brouwerij aan Interbrew, vandaag AB InBev.

Celis White

In 1991 verhuisde Celis op 65-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. In het Texaanse Austin begon hij 'Celis White' te brouwen, volgens het originele recept. Hij oogstte succes, maar moest na enkele jaren om gezondheidsredenen de brouwerij overlaten aan het Miller-concern. Dat slaagde er echter niet in om Celis White op de markt te houden.

Eind 2009 keerde Celis definitief terug naar Hoegaarden. Hij verbleef sinds korte tijd in een rusthuis en leed de jongste jaren aan kanker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect