Honderdtal banen bedreigd door sluiting van 3M in Nijvel

Bij Wendt Boart, een dochterbedrijf van 3M in het Waals-Brabantse Nijvel, heeft de directie gisteren de intentie tot sluiting aangekondigd.

Volgens de vakbond CGSLB (ACLVB) werken er een honderdtal mensen bij Wendt Boart, een producent van diamantgereedschap. Midden 2018 zou de fabriek de deuren sluiten.

De vakbond zegt dat 3M's investeringen in België van de voorbije jaren niet volstonden om de fabriek performanter te maken. Er werd 20 miljoen euro geïnvesteerd, maar daarvan ging het leeuwendeel naar de belangrijke site in Zwijndrecht. 'Hoewel 3M België volgens de jongste jaarrekening winst maakte en ondanks de uitstekende marktperspectieven, heeft het cynisme van de rendabiliteit opnieuw toegeslagen', hekelt de bond.

Volgens de CGSLB start volgende week woensdag de procedure volgens de wet-Renault. De vakbonden eisen dat de directie dan antwoorden zal geven op de vragen die ze nog hebben. Ze willen ook alternatieven bekijken. Ze vragen zich af of de fabriek kan worden overgenomen door een andere partij of dat werknemers uit de getroffen fabriek in andere vestigingen van 3M een nieuwe job kunnen krijgen.

3M is al meer dan 50 jaar actief in België en telt zowat 700 werknemers in de verkoopvestiging in Diegem en de fabrieken in Zwijndrecht en Nijvel. In Zwijndrecht nabij Antwerpen maakt 3M basismaterialen voor andere Europese 3M-fabrieken, bijvoorbeeld de lijm voor de bekende Post-it-briefjes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect